CONFERINŢA Implicarea publicului în elaborarea Planului de Management al spaţiului hidrografic Dobrogea – LitoralAstăzi, în cadrul Sălii de Conferinţe a Direcţiei Apelor- „Dobrogea Litoral”, a avut loc evenimentul: „Implicarea publicului în elaborarea Planului de Management al spaţiului hidrografic Dobrogea – Litoral”. La conferinţă au participat: Cătălin Anton- coordonator Secretariat Tehnic Permanent Comitet de Bazin DADL, Otilia Antonaru – şef birou Plan Management Bazinal din cadrul DADL, Camelia Ionescu, coordonatorul proiectului din partea WWF , Mihaela Cândea- director executiv al ONG Mare Nostrum, Ramona Crângaşu, responsabil PR ONG Mare Nostrum, precum şi reprezentanţi ai media.
În cadrul conferinţei, au fost detaliate aspecte ale implementării Planului de Management de Bazin la nivel de Constanţa şi Tulcea, precum şi modul în care sunt atribuite responsabilităţile între beneficiarii şi colaboratorii acestui proiect.
“Prin acest proiect, ne-am dorit ca stakeholderii să participe activ la gestionarea durabilă a apei, pentru ca în anul 2015 să materializăm scopul principal al proiectului: acela de a avea ape mai curate. De asemenea, rolul proiectului este de a creşte interesul actorilor direct implicaţi în proces şi de a determina autorităţile publice să aloce mai multe resurse pentru participarea publicului pe probleme de acest fel”, a declarat Camelia Ionescu, coordonatorul proiectului din partea WWF.
Importanţa Planului de Management pentru Bazinul Hidrografic Dobrogea a fost accentuată de Cătălin Anton- coordonator Secretariat Tehnic Permanent Comitet de Bazin: “Planurile de management ale bazinelor hidrografice reprezintă principalul instrument de implementare al Directivei Cadru Apă 60/EC/2000 şi are ca principal scop atingerea stării bune a apelor. Planul de Management pentru Bazinul Hidrografic Dobrogea va fi integrat in Planul de Management Bazinal National ca rezultat al sintezei Planurilor de Management de la nivelul tuturor Bazinelor Hidrografice ale României”, a declarat reprezentanul DADL.
Până în acest moment, au avut loc 4 dezbateri publice la Ostrov, Tulcea, Medgidia şi Baia. Scopul acestor întruniri a fost de a creşte gradul de conştientizare în rândul autorităţilor şi stakeholderilor pe problematica Planului de Management al spaţiului hidrografic.
„Am ales aceste 4 localităţi pentru a desfăşura dezbaterile publice tocmai pentru că ne-am dorit să venim mai aproape de utilizatorii de apă şi să le facilităm participarea la dezbaterile publice. Participarea lor este esenţială în procesul de asumare a măsurilor incluse în acest Plan de management, ţinând cont de faptul că ele vor deveni obligatorii după aprobarea lor prin hotărâre de guvern”, a declarat MIHAELA CÂNDEA, director executiv al ONG Mare Nostrum.
Conferinţa de presă a fost realizată în cadrul proiectului „Creşterea contribuţiei ONG-urilor de mediu din România în implementarea politicilor de management al apei şi conservare a naturii” finanţat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein şi Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European (SEE) – Fondul pentru Organizaţii Neguvernamentale. Prin acest proiect se urmăreşte stimularea implicării publicului în elaborarea Planului de Management pentru spaţiul hidrografic Dobrogea – Litoral. Valoarea proiectului este de 55.000 Euro.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s