Grupe mici şi grupe mari, râsete zglobii ale mării


Educatia ecologica este aplicata cu succes in gradinite si camine, desi nu este o practica des intalnita. Noi am reusit sa facem asta la gradinita Perlutele Marii, chiar de Ziua Pamantului. Am primit cu multa caldura initiativa venita chiar din partea lor si am dat o mana de ajutor la plantarea de copacei si flori in curtea gradinitei unde cei mici au fost dornici sa ajute.
Dupa ce au actionat cu manutele lor pentru a proteja mediul, cei mici au intrat in sala de clasa. Asezati pe scaunelele lor, cu privirile atintite la noi, toti au dorit sa afle de ce sarbatorim Ziua Pamantului. “Pamantul s-a format acum milioane de ani. De la aparitita noastra pe pamant, doar omul a fost cel care a transformat continuu mediul in care traieste. A venit timpul sa-l protejam. De ce e nevoie sa-l protejam?” ne-am inceput noi prezentarea. “Pentru ca stam pe el!” ne raspunde un pitic de numai 3 ani. Zambind, continuam sa le spunem ca este adevarat faptul ca de milioane de ani locuim pe planeta care ne hraneste zilnic, dar noi nu-i oferim nimic in schimb. Un minim efort pe care il putem face este sa reciclam. Dar ce inseamna a recicla? “A recicla inseamna sa strangi hartia la hartie, si sticla la sticla, si plasticul la plastic” ne explica o fetita.
In concluzie, pana si un copil de gradinita stie ce inseamna a recicla. Poate ca de aici porneste totul, si poate ca educatia din faza incipienta este primordiala in deprinderea unor invataturi valabile o viata intreaga. Toate aceste deprinderi, inradacinate de un dascal iscusit, scot la iveala umanul din noi, pamanteanul care nu atenteaza zilnic la sanatatea planetei, cu egoismul specific. Desi atat de mici, copiii de gradinita inteleg responsabilitatea pe care o au fata de planeta.
In incercarea nostra de a le explica ce se intampla cu resursele epuizabile pe care le folosim, am primit de la ei un raspuns: “Stim ce se intampla! Daca nu le folosim cu cap, vine uraganul!” Din pacate, pamantul ne mai pedepseste din cand in cand, si asta e o realitate.
Am plecat de la perlutele marii, constienti de faptul ca educatia ecologica de aici incepe, si cu speranta ca piticii de acum vor fi adultii eco de maine.

Andreea Nedelcu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s