Delfini-februarie 2013


Precum am promis, ONG  MARE NOSTRUM se preocupă activ de conservarea şi monitorizarea delfinilor din Marea Neagră.

Campania lansată în acest sens în vara anului 2012, „Adoptă un delfin!”,care continuă şi în prezent, se bucură de un succes răsunător: peste 120 de delfini au fost adoptaţi până în acest moment de către persoane bine-intenţionate, iubitoare de viu şi de natură, care şi-au îndreptat atenţia către aceşti prieteni atât de dragi noua, delfinii.

Cu o donaţie de 100 de RON pentru persoanele fizice sau 500 de RON pentru cele juridice, acestea au devenit „părinţi adoptivi” ai delfinilor pentru un an de zile.

O donaţie in valoare de 500 RON din partea persoanelor fizice, sau suma de 5000 ron pentru persoanele juridice echivalează cu adopţia pe viaţă a unuia dintre delfinii din Marea Neagră.  Fondurile obţinute în urma campaniei „Adoptă un delfin!”susţin demersurile de amploare ce au drept scop ocrotirea delfinilor din Marea Neagră, acoperind necesarul material pentru activităţile pentru care nu există în prezent finanţare

Pe lângă aceasta, activităţile de monitorizare şi conservare a cetaceelor din Marea Neagră din programul Mare Nostrum continuă şi în 2013, susţinute de diferite proiecte. Unul din acestea este proiectul de “Foto-identificare a delfinilor din apele litorale româneşti ale Mării Negre” finanţat de ACCOBAMS. Pornind de la unul din obiectivele Planului Strategic de Acţiune pentru Reabilitarea şi Protecţia Mării Negre referitoare la necesitatea evaluării regulate a populaţiilor de delfini, proiectul are drept mijloc de atingere a scopului, pentru această evaluare, folosirea uneia dintre cele mai moderne metode, şi anume metoda foto-identificării.

Toată lumea ştie că delfinii sunt mamifere, deci nasc pui vii şi respiră prin plămâni, dar nu foarte mulţi ştiu că un delfin poate fi identificat de la distanţă după înotătoarea dorsală, care este diferită la fiecare exemplar, ca amprentele umane sau dungile zebrelor. “Tehnica foto-identificării este destul de cunoscută în lumea cercetătorilor. Este al doilea an în care ONG Mare Nostrum o utilizează pentru a identifica delfinii. Desigur că fotografiile se fac cu aparatură adecvată şi personal calificat şi nu seamănă deloc cu cele de albume foto. Sunt fotografii “tehnice” în care dorsala se vede foarte bine şi pe care poţi distinge diverse semnalmente specifice. Practic seamănă cu amprenta digitală la om, fiecare are particularităţile sale”, afirmă Marian Paiu, coordonatorul proiectului.

Foto-identificarea permite de asemenea obţinerea de informaţii privind deplasările individuale, habitatul preferat, organizarea socială (a cetaceelor).

Metoda foto-identificării este folosită pentru delfinii din Marea Neagră doar în cazul a două dintre cele trei specii şi anume: Delphinus delphis ponticus şi Tursiops truncatus ponticus, în cazul celei de-a treia specii, Phocena phocena relicta, nu se poate utiliza datorită caracterului acestora de a nu se diferenţia prea mult unii de altii. Acest proiect susţinut de ACCOBAMS se va termina în iunie anul curent.

În paralel am lansat proiectul “Monitorizarea delfinilor din Marea Neagră” finanţat de DB Schenker. Lansarea acestui proiect a avut loc la începutul lunii februarie, întâlnire în cadrul căreia s-au discutat, într-o primă parte, realizările de până acum ale Mare Nostrum în ceea ce priveşte acţiunile de conservare şi salvare a delfinilor (Click aici pentru mai multe informaţii legate de observarea şi conservarea delfinilor pe 2012). Întrunirea a continuat cu discuţii şi dezbateri pe marginea propunerilor pentru anul 2013.

La eveniment au participat parteneri ai ONG Mare Nostrum: INCDM din Constanţa, Delfinariul Constanţa, Liga Navală Română, filiala Constanţa, IJPF Garda de coastă, reprezentanţi ai ARBDD, ABADL, APM, ISJ, facultăţii de Ştiinţe ale Naturii şi Ştiinţe Agricole din Universitatea „Ovidius” şi numeroşi jurnalişti constănţeni, care au apreciat iniţiativa Mare Nostrum.

Plasele pescarilor sunt principalele capcane pentru delfini, deoarece sunt foarte greu de rupt, spre deosebire de cele monofilament, după cum a declarat Laurenţiu Mirea, preşedintele Federaţiei Pescarilor de la Marea Neagră, prezent la evenimentul de lansare a proiectului finanţat de DB Schenker. La momentul actual, ONG Mare Nostrum este în discuţii cu Federaţia pescarilor de la Marea Neagră pentru a colabora în direcţia reducerii capturilor accidentale de delfini prin introducerea dispozitivelor acustice de îndepărtare a delfinilor de plasele de pescuit (Pingere/ADD-uri).

Împreună cu reţeaua de „Observatori voluntari pentru salvarea delfinilor” Marian Paiu, coordonator al activităţilor de teren, a efectuat expediţii de observare a sectoarelor de plajă în vederea identificării de delfini. Expediţiile au cuprins zona dintre Vama Veche  şi Corbu, plus Sulina şi Sf. Gheorghe. Din fericire, de la începutul anului nu a fost identificat nici un delfin eşuat, dar pescarii ce colaborează cu Mare Nostrum, ne-au adus la cunoştinţă că au văzut delfini înotând.

Chiar duminică, pe 10.02.2013, echipa de teren, împreună cu grupul de voluntari din cadrul Şcolii gimnaziale “Gala Galaction”, din Mangalia a realizat o monitorizare, pe sectorul Saturn. Conform testelor realizate de către elevi, în urma indicaţiilor şi sub atenta supraveghere a echipei Mare Nostrum, apa de îmbăiere din acest sector îndeplineşte parametrii de îmbăiere în condiţii sigure. Desigur, doar mai sunt câţiva paşi până la începerea sezonului de îmbăiere,nu-i aşa?

În vederea informării şi a conştientizării pentru turişti si localnici, echipa Mare Nostrum pregăteşte noi sesiuni de instruire a voluntarilor, prezentări la clasă pentru elevi, pe tema ecosistemului marin şi a delfinilor, în particular, şi numeroase alte activităţi practice şi teoretice menite să revigoreze preocuparea populaţiei pentru un litoral/mediu curat şi sănătos.

Din luna aprilie vom reîncepe ieşirile pe mare pentru observarea şi foto-identificarea delfinilor, în vederea colectării de informaţii, aşa că, dragi prieteni ai noştri şi ai delfinilor, posesori de bărci şi alte ambarcaţiuni, dacă vreţi să învăţaţi, să cercetaţi şi în definitiv, să vă şi distraţi alături de noi, suntem deschişi oricăror invitaţii în ceea ce priveşte ieşirile în larg şi evident că vă mulţumim si suntem recunoscători, salutând eventuala dumneavoastră implicare!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s