Seminar pe teme de mediu şi dezvoltare durabilă în regiunea transfrontalieră


Hotelul Saturn din staţiunea Saturn găzduiește în perioada 14-15 martie 2013 seminarul pe teme de mediu şi dezvoltare durabilă în regiunea transfrontalieră, în cadrul proiectului “Creşterea conştientizării clusterului de turism transfrontalier asupra managementului şi protecţiei mediului”, finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007-2013.

Regiunea transfrontalieră Dobrich – Constanţa are una dintre diversităţile naturale cele mai bogate din Europa. Practic, este un magnet pentru vizitatorii internaţionali şi locali datorită plajelor lungi şi a zonei de coastă atractive. Aici, cultura şi istoria se împletesc și oferă dovezi ale celor mai vechi aşezări umane. În ultimii ani, se constată, însă, o creştere puternică a presiunii antropogenice pe zonele marine şi de coastă, ca rezultat al dezvoltării infrastructurii turismului și o exploatare iresponsabilă a resurselor naturale: hoteluri cu eliminare necontrolată a deşeurilor şi apelor reziduale, supraconsum de resurse (electricitate, apă de consum şi utilizarea echipamentelor puternic consumatoare de energie). Astfel, s-au creat o imagine şi o reputaţie negativă a regiunii ca fiind subdezvoltată şi cu grad scăzut de conştientizare a managementului şi protecţiei mediului.

Publicul țintă este alcătuit din reprezentanții întreprinderilor mici și mijlocii, hotelieri care sunt dornici să afle cum pot să investească în procedee ecologice, să-și consolideze afacerea, având totodată grijă de mediul înconjurător. Aceștia pot contribui la reducerea poluării, al impactului negativ asupra mediului pe care le presupun practicile turistice. Schimbarea climatului este o problemă reală, iar ecologia este soluția care poate media acest pericol.

Astfel, cei care dețin afaceri pe litoral pot afla ce înseamnă dezvoltare durabilă, cum pot întreprinderile mici și mijlocii să respecte normele Uniunii Europene, dar în același timp învaţă cum îşi pot manageria cu succes afacerea. Strategiile de dezvoltare durabilă sunt subiecte de discuție în cadrul conferinței, la fel cum sunt și cursurile on-line de formare la distanță care pot, de asemenea, să-i ajute pe antreprenori.

Invitații pot înțelege mai bine ce reprezintă EMAS și eticheta ecologică și cum pot acestea să contribuie la o mai bună imagine și la o mai mare vizibilitate a afacerilor în rândul clienților.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s