„Cultură şi mediu – noi direcţii pentru turismul sustenabil”


Pregătirile sunt în toi pentru atelierul Grundtvig, pe care organizaţia noastră îl desfăşoară în perioada 8-15 aprilie, „Cultură şi mediu – noi direcţii pentru turismul sustenabil” („Culture and environment – new paths for the sustainable tourism”).Poster Grundtvig

Aşteptăm un număr de 10 participanţi, din 7 ţări europene, toţi foarte dornici să înveţe, să cunoască elemente de mediu, cultură şi turism din ţara noastră şi, desigur, să lege noi relaţii de colaborare. Ţările din care aceştia provin sunt: Malta, Letonia, Bulgaria, Franţa, Italia, Turcia şi Spania.

Întrucât dorim să promovăm în rândul participanţilor comportamente responsabile, în special faţă de mediul înconjurător, dar nu numai, aceştia vor fi cazaţi la Hotelul „Curtea Brâncovenească”, unde vor avea parte numai de produse locale, organice şi tradiţionale, cu impact redus asupra mediului. Toate materialele pe care le vor primi vor fi în format electronic sau imprimate pe materiale reciclate, pentru un consum cât mai responsabil de resurse.

În ce priveşte agenda, aceasta prevede atât sesiuni teoretice, cât şi activităţi practice, vizite in situ şi prezentări interactive.

Participanţii vor avea ocazia să experimenteze jocuri, ca metode interactive de învăţare, pe care le pot folosi apoi în activitatea lor. Le-am pregătit inclusiv un joc prin care aceştia vor descoperi o parte din oraş, cu ajutorul voluntarilor noştri, plimbându-se prin diferite zone şi căutând anumite puncte de interes, care îi vor încânta, cu siguranţă.

De asemenea, participanţii vor parcurge un traseu interpretativ, cu temă culturală, pentru a afla mai multe informaţii despre tradiţiile şi cultura bogată a Dobrogei. Traseul se află în zona Mănăstirii „Ion Casian” şi implică parcurgerea zonei prin anumite puncte cheie. Acesta este elaborat de organizaţia noastră, în cadrul proiectului InterTrails.

Vizitele pregătite pentru participanţi mai includ şi Nava Şcoală „Mircea”, Liceul Teoretic „Ovidius” (unde elevii le vor „preda” dansuri tradiţionale româneşti), Cetatea Histria, Acvariul din Tulcea, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Deltei Dunării – ARBDD, precum şi o vizită cu barca în Delta Dunării.

Desigur, atelierul se încheie cu o activitate ce va compensa emisiile de CO2 produse în urma activităţilor, şi anume plantarea de puieţi în parcul Campusului Universităţii „Ovidius”. Astfel, ne dorim ca atelierul nostru să aibă un impact pozitiv în comunitate şi asupra mediului înconjurător, contribuind astfel la dezvoltarea acestora.

Carmen Bucovală, Coordonator atelier

Andreea Ionaşcu, Asistent atelier

ONG Mare Nostrum

 

***Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicaţie reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.***

***Proiectul respectă indicatorii de responsabilitate socială, iniţiaţi de SOCIETAL.***

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s