Exercițiu practic de interpretare a naturii pe traseul „Canaraua Fetii”


Cea de-a doua și ultima zi a Școlii de Vară INTERTRAILS a ajuns la final. În această ultimă zi, cursanții au pus în practică toate cunoștințele acumulate în ziua anterioară, printr-o drumeție în zona “Canaraua Fetii”.

Această mini-excursie a fost mai mult una de recunoaștere pentru viitorii ghizi, un mod de a-și “pregăti terenul”. În același timp, ei au putut identifica principalele atracții ale zonei, elementele de biodiversitate dar și posibilele obstacole care pot apărea pe parcursul drumului. De asemenea, ei au putut observa cum se poate efectua interpretarea non-personală a naturii, cu ajutorul panourilor informative, amplasate în cele mai importante puncte ale traseului, de echipa ONG Mare Nostrum.

Nu au lipsit nici jocurile și aplicațiile propuse de traineri, menite să anime atmosfera. De altfel, aceste mici activități recreative au servit drept exemplu pentru viitorii ghizi care pot folosi o mulțime de metode creative de a interpreta natura. Cursanții și-au exersat abilitățile de ghid pentru că au putut prezenta, diverse aspecte specifice zonei. De la speciile de plante și animale, până la poveștile captivante ale zonei, niciun amănunt nu a trecut neobservat.

Drumeția a culminat cu vizitarea Peșterii Canaraua Fetii, aflată în apropierea unui locaș de cult. Ca să ajungă acolo, participanții au urcat o vale abruptă. Acest lucru i-a obosit dar, în același timp, le-a oferit o senzație intensă. În zona peșterii, au observat mai multe specii de plante și animale. Tot acolo se află o zonă de belvedere, care este considerată unul dintre principalele puncte de atracție ale zonei.

Pe tot parcursul traseului, viitorii ghizi au stabilit propriile moduri de abordare a traseului. În timp ce admirau peisajele, ei s-au gândit și la tehnicile de comunicare și interpretare a naturii pe care le vor folosi atunci când vor însoți, la rândul lor, alte grupuri. Totodată, au făcut schimburi de impresii astfel încât, fiecare să găsească modul ideal de a pune în valoare acest traseu.

Bineînțeles că, pe toată durata drumeției, au fost respectate principiile ecoturismului. Liniștea a fost păstrată în permanență, plantele au fost respectate și lăsate în mediul lor natural, iar animalele și-au putut desfășura activitățile fără să simtă prezența oamenilor în zonă.

La revenirea de pe traseu, cursanții, împreună cu instructorii și coordonatorii de proiect, și-au exprimat deschis opiniile despre această activitate și au tras concluziile celor două zile de training. La final, participanții au primit câte o diplomă care atestă implicarea lor în cadrul Școlii de Vară.

Adelina Iancu

Intern PR & Comunicare

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s