Cele mai importante activităţi desfăşurate în cadrul Şcolii de Vară INTERTRAILS


Cele mai importante activităţi desfăşurate în cadrul Şcolii de Vară INTERTRAILS

În perioada 23 – 24 aprilie, a avut loc, la Neptun, Şcoala de Vară din cadrul proiectului “INTERTRAILS – Interpretative Trails on the Ground”, derulat de ONG Mare Nostrum Constanţa. În timpul evenimentului, s-au desfăşurat mai multe şedinţe de training şi activităţi practice legate de comunicare şi interpretarea naturii, menite să formeze viitori ghizi pentru cele patru trasee interpretative realizate în cadrul proiectului: Allah Bair, Canaraua Fetii, Cheile Dobrogei şi Mănăstirea Casian. La cursuri au participat oameni de toate vârstele, veniţi din diverse regiuni ale ţării şi arii de activitate, dar cu toţii interesaţi să devină buni interpreţi ai naturii.IMG_1543

Prima zi a Şcolii de Vară a fost deschisă de Mihaela Cândea, Director Executiv ONG Mare Nostrum, care a făcut o prezentare a Şcolii de Vară şi a proiectului INTERTRAILS. Apoi, Carmen Bucovală, expert în cadrul proiectului, a vorbit pe larg despre cele patru trasee interpretative şi a descris principalele puncte de atracţie ale acestora.

Aceste prezentări au fost urmate de un training în comunicare, susţinut de Alina Alexa, trainer pe comunicare din partea Asociaţiei de Ecoturism din România. În timpul acestei şedinţe de instruire, cursanţii au învăţat diverse tehnici de comunicare, utile în activitatea de ghid. De asemenea, ei şi-au consolidat cunoştinţele proaspăt asimilate, prin intermediul unor activităţi practice realizate atât individual, cât şi pe echipe.

A doua parte a zilei a fost dedicată instruirii pe partea de interpretare a naturii, de care s-a ocupat Iulia Olariu, trainer în acest domeniu, din partea asociaţiei menţionate. Astfel, participanţii au învăţat cum să transmită cele mai interesante informaţii legate de traseele prezentate, într-un mod cât mai original. La fel ca şi la training-ul anterior, şi acesta a fost susţinut de activităţi practice, prin care cei prezenţi şi-au exersat abilităţile de interpreţi ai naturii.

Însă, adevăratul exerciţiu a avut loc în  a doua zi a Şcolii de Vară, când am participat cu toţii la o complexă activitate de interpretare a naturii, în timpul unei drumeţii pe traseul de la “Canaraua Fetii”. În cadrul acestei mini-excursii, cursanţii au avut ocazia de a se documenta la faţa locului despre zona vizitată. De asemenea, ei au descoperit principalele atracţii ale zonei şi , în acelaşi timp, au pus în practică ceea ce au învăţat în ziua precedentă, prezentând, la rândul lor, diverse aspecte legate de acest traseu. În acest fel, ei au experimentat diverse moduri de abordare, prin care pot pune în valoare frumuseţea naturală a zonei. Nu au lipsit nici micile joculeţe educative propuse de traineri, menite să destindă atmosfera. Prin intermediul acestora, cursanţii au realizat, încă o dată, de ce este important să fim prietenoşi cu natura. În acelaşi timp, ei au înţeles că jocul poate fi o metodă originală şi, totodată, foarte eficientă de interpretare a naturii.

La revenirea de pe traseu, cursanţii, împreună cu trainerii şi coordonatorii de proiect, au discutat deschis despre această activitate şi au tras concluziile celor două zile de training.

La final, fiecare participant a primit câte o diplomă care atestă implicarea sa în activităţile Şcolii de Vară.

 

Adelina Iancu

Intern  PR&Comunicare

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s