Despre noi, în luna mai 2013


Primăvara vine, de obicei, cu noi începuturi. Astfel, şi noi dăm startul unui nou proiect, ce se va intitula “Natura mai aproape de tine – traseu tematic în Pădurea Dumbrăveni”.  Obiectivul proiectului este crearea unui traseu interpretativ, obiectiv  similar cu cel al proiectului InterTrails desfăşurat de Mare Nostrum, în cadrul căruia au fost create cele patru trasee interpretative. Scopul proiectului este conştientizarea, înţelegerea şi responsabilizarea legate de problemele din zona de coastă, incluzând activitatea umană şi efectele ei, promovând gestionarea durabilă a ariilor protejate. Acest proiect este realizat în parteneriat cu Direcţia Silvică Constanţa şi finanţat de către Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România.

În cadrul proiectului „Research and REstoration of the Essential Filter of the Sea – REEFS”, proiect finanţat de Programul Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Comun de Cooperare în bazinul Mării Negre 2007 – 2013, va avea loc între 20 şi 22 mai Masa Rotundă, întâlnire la care vor participa toate ţările partenere proiectului: Turcia, Ucraina, Bulgaria şi Georgia. Se vor discuta procedurile de management si monitoring, precum şi cele administrative, legate de conservarea recifelor din Marea Neagră în ţările partenere.

Proiectul “Interpretative Trails on the Ground –  Support to the Management of Natural Protected Areas in the Black Sea Region (InterTrails)”, implementat de către ONG Mare Nostrum în parteneriat cu The Black Sea NGO Network, din Bulgaria şi alte trei organizații nonguvernamentale din Ucraina, Georgia și Moldova continuă. Vor avea loc drumeţii de cercetare pentru finalizarea filmului documentar, ce prezintă parcurgerea celor patru trasee InterTrails: Canaraua Fetii, Cheile Dobrogei, Mănăstirea Casian şi Allah Bair.

În ceea ce priveşte proiectul Marlisco– „MARine Litter in Europe Seas: Social AwarenesS and CO-Responsibility” continuă activităţile de cercetare în domeniul deşeurilor marine, activităţi ce se se vor finaliza cu o expoziţie pe data de 8 iunie, cu ocazia Zilei Mediului şi a Zilei Mondiale a Oceanelor. În cadrul acesteia, vor putea fi admirate aşa-numitele „obiecte de artă”, realizate de către copilaşii din şcolile constănţene, cu ajutorul deşeurilor marine identificate pe parcursul cercetării.

EMAS – „Creşterea conştientizării clusterului de turism transfrontalier asupra managementului şi protecţiei mediului” – după cum v-am anunţat în newsletter-ul trecut, a fost creat portalul web http://greenwebportal.eu, ce cuprinde informaţii “verzi”. Alături de acesta, a fost lansată reţeaua eco a clusterului de turism-Eco Network,  în care vă puteţi înscrie pentru a fi la curent cu cele mai noi informaţii eco. Scopul reţelei este de a promova utilizarea sustenabilă a resuselor naturale, educarea clusterului de turism şi a consumatorului de servicii turistice despre nevoia unei utilizări sustenabile a resurselor şi introducerea metodelor şi sistemelor clusterului de turism pentru managementul şi protecția mediului. Mai multe informaţii găsiţi aici.

Nu cu mult timp în urmă, s-a încheiat campania de promovare a internship-ului, în urma căruia, începând cu 20 mai, echipei noastre i se va alătura o nouă grupă de interni, pentru stagiul ce urmează. Le urăm bun-venit şi mult succes noilor colegi şi sperăm ca rezultatele să fie pe măsura aşteptărilor, atât de o parte, cât şi de cealaltă.

Până la următorul newsletter vă mulţumim că sunteţi interesaţi de activitatea noastră şi vă invităm să rămâneţi alături de Mare Nostrum.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s