Despre delfini în luna iunie 2013


IMG_3204În luna iunie, numărul delfinilor eşuaţi s-a redus considerabil, spre bucuria noastră şi a iubitorilor de delfini. Astfel, în ultima lună a fost găsit un singur delfin eşuat, viu, o femelă aparţinând speciei Tursiops truncatus ponticus de 2.02 m lungime. În urma furtunii din Marea Neagră, la solicitarea pescarilor din Vama Veche, joi, 30 mai 2013, echipa Mare Nostrum şi biologul Angela Curlişcă, de la Delfinariul din Constanţa, s-au deplasat pentru evaluarea delfinului. Acesta prezenta semne vitale slabe. După administrarea de antibiotic, starea de sănătate a mamiferului s-a îmbunătăţit, aparent, dar, spre dimineaţă, în jurul orei 2:00 a.m., acesta a murit.

La necropsia efectuată de specialiştii Direcţiei Sanitar Veterinare, din Constanţa, s-a constatat o puternică hemoragie internă, care i-a afectat toate organele.

Continuă campaniile de monitorizare atât terestre, cât şi pe mare.Astfel, în perioada 15 mai-14 iunie, au avutr loc 4 expediţii terestre, 2 pentru partea nordică  şi 2 pe sectorul sudic.

Expediţiile pe mare au fost ceva mai numeroase luna aceasta: 6 expediţii, 2 în nord şi 4 în partea de sud, în timupl cărora au fost observate câteva exemplare de delfini. Acestora li se adaugă expediţia de testare a ADD-urilor (pingere) din nordul staţiunii Mamaia.

De asemenea, echipa Mare Nostrum continuă campaniile de informare şi conştientizare în rândul populaţiei locale şi a turiştilor. În luna iunie, a fost rândul celor din sudul litoralului să beneficieze de aceste sesiuni informative.

Proiectul Foto-identificarea delfinilor din apele costiere româneşti ale Mării Negre”, susţinut financiar de ACCOBAMS s-a finalizat la data de 31 mai 2013. Activităţile de monitorizare şi conservare a delfinilor din Marea Neagră continuă în cadrul proiectelor finanţate de către OMV Petrom şi DB Schenker.

Dacă observaţi un delfin eşuat sau aflat în orice situaţie în care viaţa sa este pusă în pericol, nu uitaţi că ne puteţi contacta la numerele de telefon: 0800 800 078; 0763255731, unde ne puteţi semnala prezenţa acestora sau prin intermediul formularului online, de pe site-ul http://www.delfini.ro.

Pentru orice alte informaţii suplimentare, puteţi accesa şi pagina https://www.facebook.com/delfinimn.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s