Pădurea Dumbrăveni, locul unde natura devine basm


Dobrogea este o regiune deosebită, unde se află o mulţime de locuri pitoreşti, arii protejate aproape neatinse de om. Un astfel de loc special este şi Rezervaţia Naturală Pădurea Dumbrăveni.

SONY DSCSituată la sud de satul Şipote şi la nord-vest de satul Dumbrăveni, această rezervaţie este una mixtă, botanică şi zoologică, ce adăposteşte o importante specii protejate de păsări, reptile, mamifere şi plante. De asemenea, rezervaţia este caracterizată de un relief calcaros, pe care se dezvoltă o vegetaţie cu elemente submediteraneene rare. Tot acolo se află două arii naturale protejate: Pereţii calcaroşi de la Petroşani şi Locul fosilifer Credinţa.

Legenda spune că acolo a locuit o frumoasă româncă, numită Furnica, a cărei dorinţă era aceea de a colinda pădurea zi şi noapte. Pentru că nu a avut copii, ea s-a resemnat plantând copaci. Într-o zi, locul a fost invadat de tătari, care au batjocorit-o şi au omorât-o. La scurt timp, natura s-a răzbunat, iar tabăra tătărească a pierit într-o furtună necruţătoare, în care noroi, crengi şi pietre au spulberat tătarii, îngropăndu-i în adăncuri. Apă veni peste, iar râul de sânge dadu formă cheilor şerpuite. În amintirea ei, oamenii locului au întemeiat satul Furnica. Se spune că fantoma ei încă mai bântuie prin aceste locuri, mai ales la lăsarea serii, protejând pădurea.

Printre speciile emblematice ale zonei se află cea care poartă numele rezervaţiei, Dumbrăveanca. Aceasta pasăre rară, parcă desprinsă din cele mai frumoase basme, trăieşte în zonele deschise, cu copaci mari, scorburoşi, unde îşi face cuibul. Penajul în nuanţe de albastru şi maroniu îi oferă un aspect asemenea unei creaturi mistice, venită dintr-o altă lume, una a poveştilor. Dumbrăveanca este uşor de recunoscut ziua, datorită strigătelor sale: “cioc-cioc” şi “rrac-rrac”, dar şi datorită zborului rapid, cu bătăi viguroase ale aripilor. Se hrăneşte cu insecte, amibii, reptile mici iar în perioada migraţiei poate consuma şi vegetale, în special fructe.

O altă specie protejată care îşi are locul în Pădurea Dumbrăveni este reprezentativă pentru întreaga regiune, după cum îi spune şi numele de Balaur Dobrogean. Spre deosebire de acei monştri cu mai multe capete pe care îi întâlnim în basmele cu prinţi curajoşi, Balaurul Dobrogean sau Şarpele cu patru dungi, cum mai este cunoscut, este una dintre cele mai mari reptile care se găsesc la noi în ţară. Acesta poate ajunge la o lungime de până la doi metri şi jumătate. Este un bun căţărător care nu se mişcă prea repede. Se hrăneşte cu  rozatoare, pasari si unele soparle, pe care le vaneaza si le ucide apoi prin incolacire.  Musca foarte rar, de regula atunci cand este capturat.

Pe lângă aceste importante specii de animale protejate reprezentative pentru Pădurea Dumbrăveni, mai sunt multe altele, printre care enumerăm: Vipera cu corn, Dihorul pătat şi Grivanul dobrogean. De asemenea, aici găsim o sumedenie de plante deosebite cum sunt: păduri de cer, stejar brumăriu, stejar pufos, cărpinița sau lumănărica.

Pe toate acestea vă lăsăm să le descoperiţi singuri, împreună cu peisajele de poveste pe care le oferă natura.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s