Despre delfini în luna iulie 2013


DelfiniCe credeți? Salvează delfinii oameni de la înec? Încă din documentele antice grecești sau de pe desenele vazelor din acele timpuri se spune si se arată cum delfinii sunt salvatori de vieți omenești. Atunci când aceste mamifere blânde salvează o viață de om este posibil să o facă instinctiv, este un comportament înnăscut. Astfel, în aceste momente de dificultate, omul corespunde unui pui de delfin neajutorat. (http://www.zooland.ro/Intrebari_si_raspunsuri_despre_viata_delfinilor-6780.html)

Acum că stim că prietenii noștri marini ne ajută din instinct, a venit timpul să aflați ultimele noutăți despre activitățile Mare Nostrum legate de ei.

În cadrul proiectelor ce se desfașoară, în luna iulie 2013, au avut loc  mai multe activități printre care amintim de vizitele de monitorizare. Mare Nostrum a realizat vizite de monitorizare a pescăriilor cu care colaborează pentru pilotarea dispozitivelor de îndepartare a delfinilor de plasele de pescuit (ADD/ pingere). Astfel, au fost verificate dispozitivele şi amplasate, întrucât s-a încheiat perioada de prohibiţie.

Totodată, au fost făcute  monitorizări terestre ale sectoarelor de plajă. Sectoarele monitorizate au fost:Vama Veche-Periboina, Sfântul Gheorghe şi Sulina. În urma acestora s-a constatat că numărul delfinilor eşuaţi s-a redus considerabil, un lucru încurajator pentru eforturile depuse, până acum, de  ONG Mare Nostrum împreună cu partenerii săi.

Din păcate, în data de 8 iulie 2013, am fost chemați la o intervenție în zona Casino Mamaia. Acolo a fost descoperit un pui de delfin din specia Phocoena phocoena relicta, o femelă ce măsura 73 cm. La momentul descoperirii puiul era viu, dar ulterior a decedat din cauze încă nescunoscute, prezentând pe corp urme vizibile de zgârieturi.

Așa cum v-am obișnuit, am continuat  cu expediţiile pe mare. În luna aceasta au fost 4 expediţii de monitorizare, pe parcursul cărora au fost observate, pentru un timp scurt, în jur de 10 cetacee, aparţinând speciilor Phocoena phocoena şi Tursiops truncatus.

De asemenea, echipa Mare Nostrum continuă campaniile de informare şi conştientizare în rândul populaţiei locale şi a turiştilor. Împreună cu voluntarii Mare Nostrum, am realizat campanii de informare tip caravană pe plajele din Eforie Sud, Eforie Nord, Costineşti, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn şi Mangalia cu distribuire de pliante.

Activităţile de monitorizare şi conservare a delfinilor din Marea Neagră continuă în cadrul proiectelor finanţate de către OMV Petrom şi DB Schenker.

Ne mândrim cu faptul că Mare Nostrum este reprezentată într-un proiect internațional de evaluare și monitorizare aeriană a populațiilor de cetacee din partea de vest și nord vest a Mării Negre.

Așa cum am aflat la începutul acestui newsletter, delfinii salvează vieți omenești. E momentul  nostru să le mulţumim, având grijă de delfinii din Marea Neagră.

Mereu ne bazăm pe ajutorul dumneavoastră și vă rugăm sa ne semnalați prezenţa  oricărui delfin eşuat sau aflat în orice situaţie în care viaţa sa este pusă în pericol, la numerele de telefon: 0800 800 078; 0763255731, dar şi prin intermediul formularului online, de pe site-ul http://www.delfini.ro.  Pentru orice alte informaţii suplimentare, puteţi accesa şi pagina https://www.facebook.com/delfinimn.

 

*Sursa foto: http://topdesktop-no1.blogspot.ro/2010/03/dolphin-playings-top-desktop.html

 

Ioana Nistor

Intern PR & Comunicare

ONG Mare Nostrum

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s