EMAS şi Eticheta ecologică – instruiri pentru atingerea performanţelor


poza EMASÎn această perioadă, ONG Mare Nostrum împreună cu partenerii bulgari, continuă desfășurarea proiectul „Creşterea Conştientizării Clusterului De Turism Transfrontalier și a Managementului și Protecţiei Mediului ”. Proiectul își propune, prin  antrenarea părților co-interesate, o  dezvoltare comună a zonei de cooperare, printr-o utilizare durabilă a resurselor şi avantajelor sale umane, naturale şi de mediu. ONG Mare Nostrum îşi dorește ca prin acest proiect, împreună cu ajutorul altor sisteme înrudite precum EMAS (Sistemul de Management de Mediu şi Audit) şi Eticheta Ecologică Europeană, să reușească atingerea obiectivului specificat anterior, dar și apropierea oamenilor, a comunităţilor şi a economiilor zonei de graniţă dintre România şi Bulgaria.

În perioda 8-14 iulie 2013,  în Albena, regiunea Dobrich, reprezentanți ai celor trei organizații partenere: CCI-Region, Organizația “Mare Nostrum” şi EICT EUREKA participă la seminarul de instruire din cadrul proiectului „Creşterea Conştientizării Clusterului De Turism Transfrontalier şi a Managementului şi Protecţiei Mediului ”.  Seminarul de pregătire a apărut ca o necesitate, deoarece în  prezent există o lipsă de experți în zona transfrontalieră, pentru punerea în aplicare a inițiativelor  EMAS și Eco-eticheta,  dar și a companiilor certificate. Primii experți cu privire la introducerea EMAS și Eco-eticheta în Bulgaria și România au fost instruiți în anul 2009, cu toate că aceste două scheme au fost aplicate în UE din 2002.  Dar numărul lor nu este suficient pentru ambele părți. Drept urmare, în cadrul acestui seminar vor fi instruiţi 10  experți, din partea organizațiilor partenere. Astfel, experții instruiți vor sprijini IMM-urile pentru introducerea EMAS și Eticheta ecologică prin consultații on-line. După finalizarea activităților proiectului, experții își vor continua activitatea de consultare on-line, cu ajutorul portalului verde.poza EcoLabel
Odată cu dezvoltarea curriculum-ului și a Manualului de certificare, împreună cu Eticheta ecologică şi EMAS,  se efectuează această formare de cinci zile cu cei 10 reprezentanți ai celor trei organizaţii partenere. Scopul acestei activități este ca ei să fie instruiți în aplicarea EMAS și a sistemului de acordare a etichetei ecologice în IMM-urile din zona transfrontalieră, și pentru a ajuta întreprinderile în procesul de a obține cunoștințele specifice și certificare. Vor  fi invitați 2 formatori cu experiență în punerea în aplicare a EMAS și Eticheta ecologică, instruirea avănd o durată de 40 ore, cuprinzănd o parte practică în care participanții se vor familiariza cu procesul de informare și de certificare.

De asemenea în intervalul 15-16 iulie 2013 în Balchik, regiunea Dobrich, va avea loc un  seminar de formare adresat proprietarilor și managerilor de întreprinderi de turism, IMM-uri, producătorilor şi furnizorilor de bunuri şi servicii de turism. La acest seminar de instruire vor fi explicate, în detaliu, documentele necesare şi cerinţele pentru aplicarea Etichetei ecologice şi a certificatului EMAS. Gazdele  seminarului vor fi experţi bine instruiţi în acest subiect, urmând a fi discutaţi paşii de urmat în certificare şi beneficiile de mediu. Un rol foarte important, îl vor juca proprietarii şi managerii de întreprinderi de turism, ei vor fi actorii-cheie din grupul  format prin reţeaua eco transfrontalieră (Eco Network), alături de producătorii şi furnizorii de bunuri şi servicii de turism. La seminar vor fi prezentate, de asemenea, practicile de succes ale hotelurilor din Europa, care au introdus EMAS, dar şi  Eticheta ecologică.

 

Ioana Nistor

Intern PR & Comunicare

ONG Mare Nostrum

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s