Ziua Delfinului 2013


Cu toate că vara încă nu s-a încheiat, dacă ne-aţi întreba care este cea mai frumoasă zi pe care am petrecut-o în acest sezon estival, cu toţii am răspunde în cor: „Ziua Delfinului!” Şi am da acest răspuns nu numai pentru că iubim si ne place să protejăm delfinii, ci şi pentru că ne-am distrat de minune împreună cu ei!

Anul acesta, de Ziua Delfinului, am sărbătorit de două ori. Asta pentru că, în timp ce o parte din echipa noastră a pus la cale eco-petrecerea din Mamaia, alți colegi de-ai noștri au sărbătorit la Eforie Sud, împreună cu 21 de copii din centrele de plasament constănțene, aflați într-o tabără de activități.

Activitatea din Mamaia a început dis-de-dimineață, când, de la angajați, la interni și voluntari, cu toții ne-am unit forţele pentru ceea ce avea să devină cea mai mare petrecere de pe litoral.  E drept, nu ne-am bucurat singuri pentru că ni s-au alăturat, cu mic, cu mare, cei care s-au aflat în zona sediului Radio Vacanţa, unde s-a petrecut întregul eveniment. Celor mici le-am pregătit o mulţime de jocuri distractive şi educative, care le-au dat energie pentru toată vara. Pentru cei mai mari am organizat Târgul Eco-Handmade, unde cei mai talentaţi artişti şi-au expus creaţiile unice şi inedite.

Copiii s-au întrecut în mai multe competiţii precum concursul de  „Pescuit educativ”, în cadrul căruia concurenţii „pescuiau” cât mai multe deşeuri care se aflau printre peştişori. De asemenea, ei s-au putut juca Bowling, dar într-o versiune eco – PET Bowling. Fanii concursurilor de cultură generală au avut ocazia să-şi testeze cunoştinţele despre delfini în cadrul jocului „Cine ştie, câştigă!”.

993688_650946374916402_902081344_n

Un alt joc inedit şi distractiv care a presupus şi efort fizic a fost „Salvează delfinii”, în care concurenţii au încercat să salveze cât mai mulţi „delfini” (sub forma unor bileţele cu puncte) într-un timp cât mai scurt. Nu în ultimul rând, micii participanţi au învăţat să recicleze selectiv în cadrul jocului „Aruncă deşeurile la locul lor!”. Toate aceste joculețe i-au entuziasmat pe cei mici, care s-au înscris în număr foarte mare, astfel încât am fost nevoiți să organizăm mai multe reprize, în cele două intervale orare pe care le-am dedicat acestor activități. Unii dintre copii chiar s-au înscris la mai multe jocuri. Bineînțeles că, pentru fiecare concurs desfășurat am pus la bătaie o mulțime de premii atractive, ceea ce i-a motivat pe cei mici să dea tot ce pot pentru a câștiga.

În timp ce micuții se jucau, adulții au putut admira creațiile eco ale celor mai pricepuți artiști handmade, care au înfruntat cu brio canicula și au rămas până seara târziu. În tot acest timp, am avut parte de sprijinul partenerilor noștri de la Radio Vacanța care, pe lângă locație, ne-au ajutat și cu promovarea acestui eveniment înainte și în timpul desfășurării acestuia. Cu sau fără premii, cel mai important câștig al tuturor au fost zâmbetele necontenite, distracția nemăsurată, experiența învățării unor lucruri noi și amintirea unei veri de neuitat.

Evenimentul din Eforie Sud a avut loc la Hotel Amurg și a început cu o sesiune informativă despre biodiversitatea Mării Negre și delfinii care trăiesc aici. Apoi, copiii au învățat cum se face o monitorizare ca la carte și au aplicat cunoștințele proaspăt acumulate într-o mică simulare pe grupe.

În cea de-a doua parte a zilei, copilașii  s-au împărțit pe echipe și au participat la un concurs complex și antrenant la sfârșitul căruia au primit mai multe premii inedite. Această competiție a cuprins mai multe probe la sfârșitul cărora erau răsplătiți cu una sau mai multe piese de puzzle. Astfel, echipele s-au întrecut în proba de săritură în lungime, PET – bowling, au salvat “delfini” simbolici, și-au testat cunoștințele generale despre delfini, au căutat delfini, și-au pus imaginația la încercare prin diverse creații artistice și au simulat apeluri prin care pot salva delfinii eșuați.

1097760_409665195805795_1973012762_oCu piesele de puzzle pe care le-au primit la îndeplinirea fiecărei probe, membrii echipelor au reconstituit, într-un timp cât mai scurt, o imagine cu delfini. Câștigătorii au fost cei care au strâns cele mai multe piese de puzzle și le-au pus cap la cap cel mai repede. Toții copiii au fost premiați cu jocuri educative, cărți cu tematica marină, dulciuri și diplome de participare.

Toate acestea au fost posibile datorită sponsorilor noștri de la DP World Constanța. Ca urmare a succesului acestei activități, echipa Mare Nostrum plănuiește să continue colaborarea cu centrele de plasament din Constanța și să implice cât mai mulți astfel de copii în activitățile sale.

Adelina Iancu

Intern PR şi Comunicare

ONG Mare Nostrum

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s