Cum poți deveni interpret al naturii?


Joi, 5 septembrie, la Neptun, studenţi, reprezentanţi ai diferitelor societăţi de organizare evenimente  şi colaboratori Mare Nostrum au fost alături de noi la workshop-ul intitulat „Cum poţi deveni interpret al naturii?” organizat în cadrul proiectului Natura mai aproape de tine – traseu tematic în Pădurea Dumbrăveni”.

Agenda întâlnirii a cuprins două secţiuni. Una de prezentare a metodei interpretării naturii, iar cea de-a doua a abordat un subiect foarte important în ceea ce priveşte interpretarea naturii, şi anume comunicarea.

Workshop DumbrăveniPrima parte a workshopului a fost susţinută de Angelica Iosif, coordonator proiect din partea ONG Mare Nostrum, care a vorbit despre însemnătatea interpretării naturii şi ce presupune această metodă. Cel mai important în interpretare este faptul că trebuie să se cunoască foarte bine, de la începutul ghidajului, cu ce rămâne vizitatorul la plecarea din aria protejată şi ce experienţă se alege a se realiza pentru el. Ea a declarat, legat de metoda de prezentare despre care s-a discutat, că: “prin interpretare se urmăreşte provocarea vizitatorului la gândire, la contemplaţie şi presupune să relevăm fapte şi aspecte mai puţin cunoscute”.  Tot ea a prezentat şi exemplificat cele două metode de interpretare: personală şi non–personală, dar şi ce trebuie să faci pentru a deveni un bun interpret al naturii.

Practic, putem să inţelegem că esenţial este să trezim interesul ascultătorilor pentru a întipări o experienţă plăcută care să rămână pe viitor, în mintea acestora. Prezentarea unui colţ din natură este mai frumoasă, dar şi memorabilă dacă este însoţită de o poveste sau este personificată pentru a crea o relaţie sentimentală sau o senzaţie de ataşare între obiectiv şi vizitator.

Legat de comunicare şi modul în care ceilalţi ne înţeleg, Mihaela Cândea, director executiv al ONG Mare Nostrum, a  amintit principalele tipuri şi forme de comunicare şi a declarat că: „accentul se pune  pe cea interpersonală şi cea nonverbală, care sunt cele mai importante în interpretarea naturii. Ce spui contează 7%, cum spui – 43% şi ce arăţi – 50%, aceasta din urmă reprezentând cea mai importantă componentă şi care primează în cazul interpretării naturii.”

S-a mai discutat despre barierele în comunicare, dar şi despre gesturile, vestimentaţia, expresia feţei, fiind cunoscut faptul că privirea reprezintă fereastra sufletului, iar zâmbetul întotdeauna aduce un plus de efect pozitiv asupra receptorilor. Dincolo de capacitatea de a ne exprima într-un mod care să fie lesne de înţeles pentru toată lumea cu care intrăm in contact, tot de comunicare ţine si abilitatea de a înţelege corect şi complet persoanele care încearcă să ne transmită un mesaj. Workshop-ul s-a terminat cu o serie de întrebări şi răspunsuri din partea participanţilor.

Proiectul “Natura mai aproape de tine – traseu tematic în Pădurea Dumbrăveni” este un proiect finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s