Despre delfini, în septembrie 2013


Chiar dacă din punct de vedere calendaristic ne aflăm în prima lună de toamnă, iar vremea a devenit uşor capricioasă, echipa de monitorizare ONG Mare Nostrum îşi continuă – aşa cum v-a obişnuit – campaniile de monitorizare a delfinilor de pe litoralul românesc al Mării Negre.

Pentru că iubim delfinii şi ne-au dovedit că sunt prietenii noştri marini, discreţi şi  blânzi dar în acelaşi timp vulnerabili, ne străduim să ii protejăm şi să venim în ajutorul lor cu fiecare ocazie. Astfel, am derulat şi în luna septembrie activităţi pe teren şi am continuat testarea celor 24 de dispozitive acustice de îndepartare a delfinilor achiziţionate recent, cu ajutorul cărora încercăm să ii protejăm, ca de fiecare dată.

Delfini 2Şi pentru că vremea a ţinut cu noi, am întreprins patru sesiuni de monitorizare terestră de-a lungul zonei costiere a Mării Negre; două sesiuni de monitorizare au acoperit zona de nord a litoralului românesc iar în cadrul celorlalte  două sesiuni am monitorizat zona sudică. La aceste, adăugăm şi intervenţiile rapide datorate sesizării a cinci delfini eşuaţi.

Stiţi bine că iubim marea şi vietuitoarele marine, aşa că nu am făcut nici în această lună rabat de la binecunoscutele noastre expediţii pe mare şi am efectuat patru asemenea monitorizări marine pentru observarea cetaceelor.

Vrem să vă ţinem  mereu la curent cu problemele şi soluţiile  legate de mediu – în general – şi delfini – în particular – aşa că pe tot parcursul verii am derulat mai multe campanii de informare şi conştientizare în rândul constănţenilor şi turiştilor aflaţi pe litoral în această perioadă a anului. Cu ajutorul voluntarilor ONG Mare Nostrum, am distribuit pliante pe sectoarele de plajă cuprinse între staţiunea Mamaia şi Vama Veche precum şi pe plaja de la Corbu – Vadu.

Toate aceste activități au fost prezentate într-un articol ar revistei Infomediu Europa, care descrie pe scurt eforturile noastre pentru monitorizarea și conservarea delfinilor din Marea Neagră. Puteți găsi mai multe informații aici: http://www.infomediu.eu/ro/informatii-interne/1160-delfinii-din-marea-neagra-in-plasele-pescarilor.html.

Delfini 1O dată cu debutul noului an şcolar 2013, ONG Mare Nostrum demarează o nouă campanie de înscriere pentru voluntari, care se adresează în special elevilor. Astfel, elevii din şcolile  judeţului Constanţa precum şi din localităţile Sfântul Gheorghe şi Sulina (Tulcea) sunt aşteptaţi să se înscrie în campania noastră, în cadrul căreia veţi beneficia de lecţii de instruire şi informare şi bineinţeles, de activităţi practice pe teren; acestea vor continua cu grupurile nou formate pe întreaga perioadă a anului şcolar.

Vă reamintim că toate acţiunile noastre de monitorizare şi conservare a delfinilor sunt posibile datorită sprijinului financiar din partea OMV Petrom şi DB Schenker.

De asemenea, nu uitaţi că ne puteţi anunţa în cazul în care vedeţi un delfin în pericol la numerele de telefon: 0800 800 078 şi 0763255731 sau prin formularul online de pe site-ul http://www.delfini.ro.

Pentru mai multe informaţii, puteţi accesa şi pagina: https://www.facebook.com/delfinimn.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s