Ziua Educației pentru Dezvoltare Durabilă 2013


Toamna aceasta, ONG Mare Nostrum a organizat, cu ocazia Zilei Educației pentru Dezvoltare Durabilă 2013, două workshop-uri de metode non-formale de educație. La aceste activități au participat peste 40 de personae, majoritatea cadre didactice, interesate de metode alternative de educație. Cele două sesiuni au fost susținute de Andreea-Ștefania Ionașcu, psiholog și până nu demult coordinator de proiect în organizația noastră.

Prima sesiune a avut loc pe data de 28 septembrie, când, pe parcursul a 4 ore, au fost prezentate următoarele metode non-formale de educație: Open Space Technology – OST (metoda spaţiului deschis), Public Speaking, mentorat, PhotoVoice, învăţarea prin joc, Biblioteca Vie, origami şi quilling educativ, Cafenea Publică, Teatru Labirint, Teatru Forum, animaţie socio-educativă.

Metodologiile au fost susţinute de exemple concrete însoţite de imagini dar şi clipuri video, cu exemple de aplicabilitate, procedee interactive de lucru în funcţie de categoria de vârstă a şcolarilor.

1382321_677041135640259_572591048_nProgramul s-a finalizat cu punerea în aplicare a metodei non-formale “Cafeneaua Publică”, ce s-a bucurat de success şi a pus în valoare experienţa profesională şi creativitatea participanților. S-au organizat patru grupe, fiecare grupă deplasându-se pe rând la 4 mese diferite unde se discuta o tematică diferită; la fiecare masă exista o persoană care nota ideile grupelor, deoarece au trebuit să ofere exemple de metode non-formale de educaţie pentru categorii diferite de vârsta la copii, respectiv: grădiniţă, clasele I-IV, V-VIII şi clasele IX-XII. Ideea acestei metode a pornit de la o constatare generală, aceea că persoanele sunt mult mai deschise şi găsesc soluţii mai eficiente atunci când se află în timpul pauzelor, în special în cea de cafea, considerată cea mai comună.

Cel de-al doilea workshop a avut loc în data de 5 octombrie, tot la Liceul Ovidius. Andreea Ionașcu, împreună cu echipa Mare Nostrum, au pregătit şi de această dată o programă specială pe teme  educaţionale, prezentând participanţilor noi exemple elocvente de metode de educaţie non-formale, cum ar fi: Mind Mapping, deblocarea şi dezvoltarea creativităţii la copii şi tineri, brainstorming, icebreakers, flashmob, City Quest şi Treasure Hunt, Strategia Walt Disney, writing theatre, jocurile de tip „-OPOLY”.

1385127_679751578702548_1910333990_nWorkshop-ul a debutat cu o provocare pentru cei prezenţi, deoarece au făcut cunostinţă cu metoda Icebreakers.  Pentru a se prezenta într-o manieră cât mai originală, li s-a pus la dispoziţie o serie de imagini din diverse domenii, dintre care fiecare a trebuit să aleagă una pe care o considerau  reprezentativă  pentru ei. Ulterior, s-au prezentat şi au oferit şi explicaţia pentru selecţia fotografiei.

Un alt exemplu este cel al metodei deblocării şi dezvoltării creativităţii la copii şi tineri. Participanţii au fost provocaţi să elaboreze un desen inedit; astfel, cu ajutorul unui singur marker şi folosind mâna lor împreună cu a persoanei de lângă ei, au realizat concomintent un singur desen. La finalul acestui procedeu de creaţie mai puţin obişnuit, fiecare a oferit și interpretarea compoziţiei realizate.

Participantele şi-a folosit imaginaţia şi simţul practic pentru metoda brainstorming, unde au trebuit să ofere răspunsuri inedite pentru utilizarea creionului, pe care mulţi dintre noi îl folosim în mod current, însă de prea puţine ori ne gândim să îi atribuim şi alte utilităţi; iar răspunsurile au fost pe masură aşteptărilor.

Metoda Writing theatre propune o soluţie inedită pentru copiii cu deficiențe de comunicare; astfel, aceştia iși imaginează personaje și compun singuri scenarii și situatii diverse. Este o modalitate accesibilă copiilor prin care se pot depista problemele lor afective şi emoţionale.

1393947_679752775369095_1049162713_nAlternativ, colajele  foto ,video şi audio au descris metodele: Mind Mapping,  Flashmob, City Quest, Treasure Hunt, Strategia Walt Disney și jocurile de tip „-OPOLY”.

Cele două workshop-uri s-au bucurat de un public numeros şi deschis către implementarea unor metode noi metode non-formale de educație.

Şi pentru a vă stârni curiozitatea, vă dezvăluim un secret: ONG Mare Nostrum va lansa în curând un nou joc de tip „-OPOLY”,  aşa că staţi cu ochii pe noi!

Laura Dima

Intern PR&Comunicare

ONG Mare Nostrum

One thought on “Ziua Educației pentru Dezvoltare Durabilă 2013

  1. Pingback: Despre proiectele noastre, în octombrie | ONG Mare Nostrum

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s