Despre delfini, în decembrie 2013


Luna decembrie a adus, odată cu frigul şi sărbătorile,  şi multe provocări pentru echipa Mare Nostrum, însă ne-am descurcat cu ele folosind aceeaşi pasiune şi determinare pe care o punem în fiecare activitate!

După cum obişnuim în fiecare lună, am făcut o serie de monitorizări terestre ale sectoarelor de plajă Vama Veche – Delfin eșuat_decPeriboina, Sfântul Gheorghe şi Sulina şi, din păcate, am identificat 4 delfini eşuaţi pe plajele din Mamaia, Neptun şi Constanţa.

Pe latura pozitivă a evenimentelor, s-au efectuat o serie de prezentări la clasă, unde au fost înscrise şi instruite un număr de 30 de grupuri, din 28 de instituţii de învăţământ din judeţele Constanţa şi Tulcea. Voluntarilor le-au fost prezentate informaţii despre proiect, Marea Neagră, delfini, precum şi problemele cu care se confruntă biodiversitatea, iar ca proba practică au învăţat cum trebuie să se comporte în timpul expediţiilor şi ce informaţii trebuiesc colectate atunci când întâlnesc delfini. Ne-am bucurat să constatăm interesul acestora pentru activităţi şi dorinţa lor de a ajuta.

Un alt lucru demn de menţionat este faptul că luna aceasta am mai avut plăcerea de a participa la trei congrese de zoologie internaţionale, desfăşurate în Bucureşti, Bacău şi Maroc.

Totodată, suntem bucuroşi că datorită activităţilor întreprinse de organizaţie, în sensul monitorizării şi conservării delfinilor din Marea Neagră, ne-a fost atribuit în mod oficial Statutul de partener ACCOBAMS (Acordul pentru Conservarea Cetaceelor din Marea Neagră, Marea Mediterană şi zona adiacentă Atlanticului), în cadrul celei de-a 5-a reuniuni a părţilor ce a avut loc la Tangier, Maroc, în perioada 5-8 Noiembrie 2013. ACCOBAMS este un instrument de cooperare pentru conservarea biodiversităţii marine, în scopul de a reduce ameninţările la adresa cetaceelor şi a îmbunătăţi cunoştinţele despre aceste animale.

În concluzie, deşi plină de încercări, luna decembrie a reprezentat un alt pas înainte în scopul Mare Nostrum de conservare  a mediului marin şi costier şi suntem mândrii să spunem că, în ciuda venirii frigului, noi ne menţinem “verzi”!

Să nu uităm că toate acţiunile noastre de monitorizare şi conservare a delfinilor sunt posibile datorită sprijinului financiar din partea OMV Petrom, DB Schenker şi Campania “Adoptă un delfin” cărora le mulţumim pentru susţinere.

Nu uitaţi că ne puteţi anunţa în cazul în care vedeţi un delfin în pericol la numerele de telefon: 0800.800.078 şi 0763.255.731 sau prin formularul online de pe site-ul  http://www.delfini.ro.

Pentru mai multe informaţii, puteţi accesa şi pagina: https://www.facebook.com/delfinimn.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s