Creșterea conștientizării clusterului de turism transfrontalier asupra managementului și protecției mediului


 “Creșterea conștientizării clusterului de turism transfrontalier asupra managementului și protecției mediului”, finanțat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007-2013.

Regiunea transfrontalieră Dobrich – Constanţa are una dintre diversităţile naturale cele mai bogate din Europa. Practic, este un magnet pentru vizitatorii internaţionali şi locali datorită plajelor lungi şi a zonei de coastă atractive. Aici, cultura şi istoria se împletesc și oferă dovezi ale celor mai vechi aşezări umane. În ultimii ani, se constată, însă, o creştere puternică a presiunii antropogenice pe zonele marine şi de coastă, ca rezultat al dezvoltării infrastructurii turismului și o exploatare iresponsabilă a resurselor naturale: hoteluri cu eliminare necontrolată a deşeurilor şi apelor reziduale, supraconsum de resurse (electricitate, apă de consum şi utilizarea echipamentelor puternic consumatoare de energie). Astfel, s-au creat o imagine şi o reputaţie negativă a regiunii ca fiind subdezvoltată şi cu grad scăzut de conştientizare a managementului şi protecţiei mediului.

Stasul european – certificatul EMAS și eticheta ecologică în turism interesează în egală măsură unitățile hoteliere și prestatoare de servicii în turism din regiunea transfrontalieră Constanța-Dobrich.

Camera de Comerț și Industrie Dobrich, ca partener principal, alături de Institutul European pentru Turism Cultural EUREKA și ONG-ul constănțean Mare Nostrum au implementat și finalizat proiectul „Creșterea constientizării clusterului de turism transfromtalier asupra managementului și protecției mediului”.

Toate acțiunile partenerilor se concentrează pe exploatarea prudentă și protejarea eficientă a mediului. Au fost create două publicații, care oferă răspunsuri la problemele comune din domeniile social și de mediu. Tot în cadrul acestui proiect, s-a creat o sursă importantă și inovatoare de informații cu privire la protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice și anume un portal web verde, accesibil în limbile engleză, română și bulgară.

PREZENTAREA PROIECTULUI

Proiectul “Creșterea conștientizării clusterului de turism transfrontalier asupra managementului și protecției mediului” a fost implementat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007-2013.

Durata proiectului a fost de 18 luni, din 21.04.2012 până pe 20.10.2013. Acesta a fost implementat de către cele trei organizații partenere: Camera de Comerț și Industrie Dobrich ca partener principal, Institutul European pentru Turism Cultural EUREKA, Dobrich și ONG Mare Nostrum, Constanța.

Bugetul total al proiectului este: 455 653,82 €

Obiectivul principal al proiectului este de a contribui la dezvoltarea durabilă a resurselor naturale din zona transfrontalieră Constanța – Dobrich prin exploatarea prudentă și protejarea eficientă a mediului. Obiective specifice includ: (1) Creșterea gradului de conștientizare a clusterului de turism și a consumatorului de servicii turistice în regiunile Dobrich și Constanța pentru o exploatare durabilă și protecția resurselor naturale și combaterea schimbărilor climatic; și (2) Creșterea gradului de conștientizare a clusterului de turism cu privire la metodele și sistemele pentru reducerea presiunii asupra mediului.

Principalele grupuri țintă includ clusterul de turism, autoritățile locale și ONG-urile și consumatorii de produse și servicii turistice din regiunea transfrontalieră Dobrich și Constanța.

EVENIMENTELE PROIECTULUI

Proiectul a fost lansat cu succes cu o conferinţă de presă care a avut loc în Dobrich pe 13.07.2013, unde au participat principalele părţi interesate, cum ar fi reprezentanţi ai mass-Media, ai IMM-urilor din turismul de afaceri şi ONG-uri. (36 de participanți).

O conferinţă de presă specială a fost organizată în Constanta pe 19.12.2012 pentru a anunța rezultatele de la masa rotundă pe probleme de mediu şi dezvoltare durabilă în regiunea transfrontalieră. (38 de participanți).

Curriculum-ul și sistemul de instruire on-line la distanță au fost lansate în cele două zile de seminar pe tema “Dezvoltarea durabilă în regiunea transfrontalieră”, în stațiunea Saturn, Mangalia. La forum au participat 40 de reprezentanți ai turismului și IMM-uri – producatori si furnizori de bunuri și servicii pentru turism din județul Constanta si Dobrich. (40 de participanți).

O altă sursă importantă și inovatoare de informații cu privire la protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice este “Portalul Web Verde”.

Portalul Web Verde este accesibil în limba română, bulgară și engleză. Portalul web verde a fost lansat în Albena – 29.03.2013 (Hotel Flamingo Grand, Albena)

După dezvoltarea curriculum-ului și a Manualului de certificare cu eticheta ecologică și EMAS, a fost realizat un training de cinci zile – 40 ore de studiu, pentru 10 reprezentanți ai celor trei organizații partenere. Obiectivul principal a fost de a instrui participanții la punerea în aplicare a EMAS și a sistemului de acordare a etichetei ecologice în IMM-urile din regiunea transfrontalieră și de a ajuta întreprinderile în procesul de a obține cunoștințe și certificarea.

La seminarul de două zile despre Eticheta Ecologică și EMAS din Balcic au participat 40 de reprezentanți ai clusterului de turism. Proprietarii și managerii de întreprinderi din turism, IMM-uri – producători si furnizori de bunuri și servicii de turism, au avut șansa de a primi informații detaliate de la experți calificați în legătură cu cerințele și modul de acordare a etichetei ecologice și certificatului EMAS, beneficiile de mediu și oportunitățile organizațiilor. (38 de participanți)

Pe 18 si 19 iulie 2013 reprezentanți ai clusterului de turism au participat la două zile de schimb de vizite la hoteluri şi de afaceri, din regiunea transfrontalieră, din judeţul Constanţa şi regiunea Dobrich. Obiectivul a fost de a vedea exemple de pus în aplicare, practici verzi şi schimb de experienţă cu managerii şi proprietarii de hoteluri din regiune. (37 de participanți)

Una din etapele proiectului şi un important rezultat a fost “Studiul de mediu şi de analize eleborate si raportul de evaluare” al statului şi extinderea contaminării mediului de către industria de turism de-a lungul coastei Mării Negre în regiunile Dobrich şi județul Constanța.

Pentru prima dată un astfel de sondaj de mediu a fost realizat în regiunea transfrontalieră. La studiu au participat 30 de IMM-uri din industria turismului din Regiunea Dobrich și 30 de IMM-uri de turism din județul Constanța.

MATERIALE DE PROIECT

Activităţile proiectului au fost promovate printr-un set profesional de materiale promoţionale, trilingv (în limba bulgară, română şi engleză) inclusiv: broșura promoțională (1000 buc), pliante 3000 buc, semne informaționale de publicitate, 1000 buc postere cu proiectul, CD 3000 buc, precum şi 2 prezentări multimedia.

Ca parte a promovării proiectului s-au dezvoltat, de asemenea, 4 reportaje difuzate în presa regională şi naţională, în România şi Bulgaria, pentru promovarea fiecărei activități majore a proiectului.

Se concentrează pe beneficii economice şi protecţia mediului. Scopul este de a antreprenoria ușor și rapid pentru a identifica problemele în procesele lor de muncă și, astfel, să faciliteze introducerea standardelor ecologice în activitățile lor. 1000 de exemplare ale manualului au fost distribuite clusterului de turism.

Pe parcursul proiectului au fost difuzate materiale de conștientizare dedicate problemelor de mediu, schimbărilor climatice şi practicilor de succes din alte ţări europene: 3000 buc. broşuri, 3000 buc. pliante, postere 3000, 3000 CD-uri şi 3000 buc. mape. Acestea au fost distribuite de cele trei organizații partenere şi de Asociatia Bulgară de hoteluri și restaurante pentru nord-estul Bulgariei, care are peste 300 de membri – IMM-uri din sectorul turistic. Acestea vor fi disponibile pentru distribuţie, de asemenea, de către operatorii de turism în regiunea în care vând servicii de turism şi au contact direct cu vizitatorii şi turiştii, precum şi de hoteluri.

În cadrul proiectului a fost creat și difuzat un film de 40 de minute, utilizând potențialul tehnologiei audio vizual ca un instrument influent și puternic pentru a ajunge vast și divers la public. Scopul său este de a promova parcurile naturale și zonele protejate din regiunea transfrontalieră și să introducă metode de protecție și conservare a acestora.

Filmul poate fi vizionat aici:

Eticheta Ecologică Europeană https://www.youtube.com/watch?v=JtdMiyq1VAc&list=UUAkWWsOa2thqdhlFwXXtT2g

Schimbările Climatice

https://www.youtube.com/watch?v=AwVAHP8MS7c&list=UUAkWWsOa2thqdhlFwXXtT2g

Un alt rezultat important al proiectului îl reprezintă “Strategia de dezvoltare durabilă a zonei transfrontaliere”. Acesta oferă o definiție clară a problemelor comune de mediu, o analiză SWOT detaliată care a încorporat feedback-ul și rezultatele discuțiilor de la masa rotundă. Documentul conține obiective strategice, cu rezultatele așteptate și măsuri comune și pe termen lung, definite pentru dezvoltarea durabilă a regiunii transfrontaliere. Strategia recomandă mecanismele de implementare, monitorizare și evaluare, precum și un plan de acțiune pentru punerea în aplicare. Aceasta unifică politicile europene, naționale și locale, asupra mediului și dezvoltării durabile. Un aspect important al strategiei este că, în dezvoltarea sa au fost implicate toate părțile interesate – autoritățile locale, ONG-uri, turismul de afaceri.

 Descarcă STRATEGIA DE DEZVOLTARE DURABILĂ ÎN REGIUNEA TRANSFRONTALIERĂ DOBRICH-CONSTANȚA 2012-2015

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s