Marlisco – Concursul Video European pe tema deșeurilor marine


Marlisco-concurs-video.JPEGDragi prieteni ai mediului, pe 14 februarie s-a încheiat perioada înscrierilor în concursul video European Marlisco. Acest concurs, ce a fost lansat pe 9 septembrie 2013 și face parte din proiectul MARLISCO (Deșeuri marine în mările Europei: conștientizare socială și co-responsabilitate), proiect ce a fost implementat de noi încă din luna iunie 2012 și se va încheia în luna mai 2015.

Acest concurs a fost destinat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 12-18 ani, care au fost invitați să producă un scurt film, de maxim 2 minute, în care să îşi exprime opinia, într-un mod cât mai creativ, despre problema deşeurilor marine, devenind astfel agenţi ai schimbării în societate – nu numai pentru că reprezintă viitoarea generaţie de consumatori şi de persoane de decizie, dar şi pentru că ei sunt adesea elemente de inspiraţie şi influenţă în familia şi comunitatea lor. Suntem siguri că a reprezentat o provocare pentru ei, dar în același timp și un lucru din care să învețe – să devină mai responsabili în ceea ce privește mediul înconjurător, dezvoltându-și gândirea critică şi cetăţenia activă.

Pentru a-i ajuta pe tinerii participanți în crearea filmelor, am realizat un tutorial video, despre modul în care se realizează un film, pornind de la subiect, scenariu, cadre și montaj.

În cadrul concursului video s-au înscris în total 19 clipuri, din orașe precum Constanța,  Bacău, Călărași, Ploiești, Mangalia, Adjud, Olt, Suceava și altele. Se pare că tinerii aceștia au fost mai curajoși si suntem siguri ca inițiativa lor va determina, în continuare, alți oameni să se implice în soluționarea problemelor de mediu.

De asemeni, este important de menționat faptul că acest concurs s-a derulat în toate cele 14 țări partenere, dar la nivel naţional participanţii vor concura cu alte persoane din aceeaşi ţară, astfel încât fiecare țară parteneră va avea un film câștigător.

Jurizarea concursului va avea loc în perioada 20-28 februarie 2014 de către o comisie formată din 4 membrii , iar  clipurile vor fi publicate pe Youtube și pe Facebook în perioada 20 februarie -17 martie pentru a fi votate și de către public. După ce se va încheia și perioada de votare va avea loc și mult așteptata premiere națională, pe data de 26 martie în Constanța.

Câştigătorii premiului I vor primii cadou dispozitive E-book reader şi o excursie la Bremen, în Germania. Aici, în luna mai 2014, va avea loc un eveniment european de nivel înalt, unde cele mai bune filmuleţe, din toate ţările implicate in proiect, vor fi montate într-un singur film, ce va reuni vocile tinerilor europeni despre problema deșeurilor marine.

Clipul finalizat va fi promovat în media și mediul online din toate țările partenere.

Sperăm ca, în viitor, să cunoaștem cât mai mulți tineri care se implică în rezolvarea problemelor de mediu și privesc către viitor, asemenea celor care au participat la acest concurs.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s