Pădurea Dumbrăveni – între basm și realitate


Luna mai – pe numele ei popular Florar sau Frunzar, este cea care machează trecerea spre sezonul estival, aducând în sfârşit condiţiile pentru a petrece mai multă vreme în aer liber, zilele calde de sfârşit de primăvară. Un nou început!

5-9 mai 2014, prima săptămână de internship în cadrul ONG Mare Nostrum, s-a încheexcursie-Dumbraveni-ongmarenostrumiat cu prima aventurare pe teren – Pădurea Dumbrăveni, rezervaţie naturală, mixtă, botanică şi zoologică situată la Sud de satul Şipote și la Nord-Vest de satul Dumbrăveni.

Înainte de a ne aventura în natură, însă, am vizitat şcoala din comuna Chirnogeni și pe cea din satul Plopeni, unde a avut loc o prezentare a 5 arii naturale protejate din Dobrogea (Pădurea Dumbrăveni, Canaraua Fetii, Cheile Dobrogei, Allah Bair și Mânăstirea Sf. Ioan Casian). Astfel am urmărit fascinaţi “Călătoria Dumbrăvencii”, am admirat “Stejarul – martorul tăcut al pădurii”, am ascultat întâmplări întipărite în piatră ”Cheilor Dobrogei și “povestea firului de iarbă” din Allah Bair, vizitând astfel “Dobrogea în câțiva pași”, către Mânăstirea Casian.

Ultima oprire a fost la şcoala din Dumbrăveni, unde personajele principale au fost de această dată… delfinii! Aici a avut loc o prezentare, informare şi instruire cu privire la delfinii din Marea Neagră, încheiată cu morala că nu eşti niciodată prea mic pentru a proteja și a fi de ajutor!

Dumbraveni-ongmarenostrumProfitând de vremea favorabilă, am vizitat și noi pădurea Dumbrăveni, cu menţiunea că pentru mine a fost prima dată când am vizitat acest loc. Am descoperit o pădure liniștită, intercalată de păşuni şi stâncării, unde singura distragere a atenţiei o făcea cântecul păsărelelor. Locul este învăluit în legendă, aproape neatins de om. Peisajul în nuanţe de verde aprins este, însă, tulburat de cariera de piatră construită chiar în inima rezervaţiei, care rânjeşte malefic la versanţi și îi înghite lent.

Pădurea face parte acum din circuitele turisticele ale Dobrogei, traseul fiind străjuit de 3 panouri interactive, menite să ofere informaţii esențiale într-un mod ușor de reţinut.Acest traseu se alătură celorlalte patru trasee tematice din regiunea Dobrogei în „Reţeaua ariilor protejate de la Marea Neagră”.

 

                                                                                                                                 Oana Dumitran

                                                                                                                            Intern Proiecte Europene

ONG Mare Nostrum

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s