Am început luna iunie cu “Marea în acvariu”!


Pentru mulţi dintre noi, 5 iunie este o zi ca oricare alta, o simplă dată în calendar… Totuşi, pentru iubitorii de mediu, aceasta are o însemnătate aparte: este Ziua Mondială a Mediului, o zi dedicată celebrării naturii, a bogăţiei sale, dar şi conştientizării diferitelor greutăţi pe care le înfruntă aceasta.

mare-nostrum-expozitie-acvarii-ziua-mediuluiPrintre cei care au sărbătorit natura, ne-am numărat şi noi. Vremea a fost frumoasă și astfel, vineri, pe 6 iunie, între orele 16:00-18:00, am celebrat mediul împreună cu toți prietenii noștri. Acest eveniment a avut loc în Parcul Tăbăcărie, lângă Ţara Piticilor.

Aici am amplasat o serie de acvarii realizate de către elevii de la 10 instituţii de învăţământ, exclusiv din plastic, carton, plexiglas, etc., însoţite de scurte mesaje de conştientizare. Expoziția s-a numit Marea în acvariu! și a prezentat viziunea elevilor asupra peisajului marin actual, invadat de o varietate de deşeuri, care au o influenţă nefastă asupra acestuia.

Concursul de acvarii a fost jurizat de către Adriana Popescu, inspector de biologie la ISJ Constanţa, Angelica Iosif, coordonator de proiecte la ONG Mare Nostrum, şi Cecilia Pătrăhău, de la Radio Constanţa. Premiul I pentru cel mai original acvariu a fost câștigat de către elevii Şcolii “Vasile Alecsandri”, din Corbu, şi a constat într-un joc Marineopoly şi o excursie în Canaraua Fetii. Premiul II şi III a mers către elevii Şcolii Gimnaziale nr.7 “Remus Opreanu”, respectiv către elevii Liceului Tehnologic “Ion Podaru”, din Ovidiu, care au primit câte un joc Marineopoly.

În cadrul aceluiași eveniment, cei prezenți au avut ocazia să se informeze despre problema deșeurilor marine prin intermediul panourilor, care tratează acest subiect şi impactul deșeurilor asupra vieţuitoarelor din Marea Neagră. Expoziția de panouri face parte din cadrul proiectului MARLISCO – MARine LItter in Europe Seas: Social AwarenesS and CO-responsibility, care s-a desfășurat pe o durată de 36 de luni, din 6 iunie 2012 până pe 30 mai 2015, cu implicarea a 15 țări europene, finanțat prin Programul Cadru 7 (FP 7).

Pe toată durata expoziţiei voluntarii Mare Nostrum au coordonat mai multe jocuri educative și interactive pentru copii, dedicate protejării mediului înconjurător.Ziua-Mediului-mare-nostrum

Cu această ocazie am amplasat și un stand special pentru cei dornici să aducă baterii uzate şi să le predea organizaţiei, pentru a primi apoi un bilet de participare la tombolă. La ora 18:00, după încheierea expoziţiei, au fost extraşi câştigătorii. Cei care au avut norocul să câștige sunt Plătăreanu Alecsandru, Păun Daniel, care au primit câte 2 bilete la Delfinariu, Microrezervaţie şi Păsări Exotice, şi Răceală Iulian, care a primit 2 bilete la Planetariu. Premiile au fost oferite de către Asociaţia Sistemul Naţional de Reciclare a Bateriilor (SNRB), partener în acest demers.

Le mulţumim tuturor celor care au sărbătorit Ziua Mondială a Mediului alături de noi! Vă așteptăm să participați și la alte evenimente și vă dorim tuturor o vară plăcută şi eco!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s