Delfinii și activitățile din iunie


Dragi iubitori ai mediului, sezonul estival este deja deschis și anul școlar se va încheia cât de curând, iar noi, împreună cu voluntarii noștri, ne ocupăm în continuare de monitorizarea sectorului litoralului românesc, așa cum o facem de mai bine de 20 de ani.

SONY DSCNe bucurăm nespus de mult pentru susținerea voastră în campaniile pe care le desfășurăm și cu ocazia finalizării anului școlar dorim să vă anunțăm că vom înmâna diplome elevilor care au participat la monitorizarea plajelor. Rețeaua de Voluntari pentru salvarea delfinilor a monitorizat sectoarele litoralului cu o fecvență de 1-2 ori pe lună, din octombrie 2013 și până în luna iunie 2014. În această acțiune s-au implicat peste 500 de elevi și 49 de profesori din Constanța și Tulcea.

Este important să știți că noi vom continua expedițiile pe toată perioada verii, oferind astfel doritorilor, posibilitatea de a participa la activitățile de monitorizare și conservare a delfinilor.

Vă amintim că am fost în perioada de prohibiție până pe 15 iunie, tocmai din acest motiv, în ultima perioadă, rețeaua de voluntari și echipa noastră au realizat 3 monitorizări pe sectorul de Sud Constanța – Vama Veche și 2 pe sectorul de plajă Constanța – Periboina și punctele Sf. Gheorghe și Sulina. În cursul acestor monitorizări am reușit să identificăm 4  delfini eșuați, dintre care unul prezenta pe corp semne de plasă.

Tot în această lună am intervenit și în cazul a 3 delfini eșuați, în zonele Agigea, Constanța și Corbu, unde am descoperit o femelă aparținând speciei Phocoena Phocoena Relicta (Marsuin), gestantă, căreia îi lipsea înotătoarea codală și o secțiune abdominală, având o setcă monofilament agațată de aceasta.

După cum vă spuneam cu ceva timp în urmă, pentru a monitoriza mai eficient zona costieră, am încheiat parteneriate cu mai multe instituții și  chiar am reușit să aducem alături de noi încă un agent economic din domeniul pescuitului. Așadar, îl felicităm pe această cale pe dl. Guta Florin Mihai care este administratorul Întreprinderii Individuale cu același nume. Acesta a acceptat să se implice și să contribuie la diminuarea impactului negativ pe care îl poate avea pescuitul asupra mediului.delfini-mare-nostrum

Pentru a proteja prietenii noștri necuvântători, am continuat să derulăm campanii de informare dedicate pescarilor și tuturor celor interesați. Astfel, am împărțit pliante și am purtat discuții cu privire la diferite metode de reducere a capturilor accidentale de delfini, în zona litorală cuprinsă între localitățile Vadu și Vama Veche. În același scop am avut un lung șir de discuții despre înființarea unui Comitet Consultativ Regional în domeniul pescuitului pentru România și Bulgaria.

Tot în această lună, sperăm să reușim să obținem un spațiu pentru ambarcațiune în Portul Tomis, deoarece ne-ar aduce un mare avantaj pentru expedițiile pe partea de Nord a litoralului.

Nu uităm să mulțumim partenerilor de la Black Sea Sailing, care au decis să ne susțină și să se implice în conservarea delfinilor, dar și să ne ajute cu găzduirea ambarcațiunii în portul în care activează. Astfel, suntem încântați să vă facem cunoscut faptul că din data de 15 iunie 2014 vor începe sesiunile de observare și foto-identificare a delfinilor din apele costiere românești, delfini ce vor fi incluși în Bazele de date realizate pe site-ul OBIS Seamap. Una din baze este dedicată specialiștilor incluși în program, iar cealaltă este deschisă tuturor celor care doresc să se informeze.

În încheiere, ținem să mulțumim pentru susținerea financiară acordată de DB Schenker, OMV Petrom și tuturor acelora care au donat în cadrul Campaniei “Adoptă un delfin“, fără de care nu am fi putut continua și anul acesta activitățile ce fac parte din programul “Monitorizarea și conservarea delfinilor din Marea Neagră“.

Nu uitați că cel mai important lucru pe care îl puteți face atunci când vedeți un delfin eșuat, la mal sau pe uscat, este să ne contactați! Vă punem la dispoziție numere de telefon 0241/612422 și 0763255731, cel de-al doilea fiind în regim de Non-Stop.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s