Legea Achizițiilor Publice Ecologice în România, în linie dreaptă spre Parlament


achizitii-verzi

București, 3 iulie 2014: Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice a găzduit astăzi dezbaterea finală a proiectului de Lege a Achizițiilor Publice Ecologice, organizată de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis și Fundația Terra Mileniul III. Legea va fi avansată în Parlament la începutul sesiunii parlamentare din toamnă.

„Mă încântă faptul că ceea ce a fost considerat inițial, la nivelul instituțiilor publice, un fel de voluntariat, a fost luat foarte în serios de organizațiile neguvernamentale. Prin acest proiect, s-a venit în ajutorul nostru. Până la urmă, el generează o structură legislativă și acte normative care sunt destul de dinamice încât au forța de a duce România pe calea creșterii achizițiilor verzi”, a arătat Atilla Korodi, Ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice în deschiderea dezbaterii.

O lege care promovează în rândul instituțiilor statului produsele eficiente, etice, durabile poate crea o piață de produse ecologice în România de 20 miliarde de lei, dacă doar 20% dintre achizițiile publice ar fi ecologice. Ar mai încuraja producătorii de produse ecologice și bio să-și ateste produsele și ar contribui la atingerea țintelor recomandate de Comisia Europeană privind achizițiile publice ecologice:

„Achzitiile publice ecologice contribuie la tintele României de reducere a emisiilor de carbon, la stimularea unei piețe a producătorilor locali și reprezintă o alternativă echitabilă social”, a arătat Costel Popa, Președintele Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis

Proiectul de lege propus reprezintă reglementarea cadru, urmănd să se realizeze Planul Național Multianual de Acțiune pentru Achiziții Publice Ecologice și normele metodologice. Proiectul a fost redactat de un grup de lucru organizat în cadrul Ministerului Mediului, format din experți de politici publice, reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice și organizații neguvernamentale. Legea a fost apoi dezbătută în 7 orașe din România, astăzi ajungănd la discuția finală.

„Proiectul de lege va fi supus pentru aprobare Guvernului si apoi avansat în Parlament, în perioada imediat următoare și este inițiat de ANRMAP și MMSC. Tot împreună vom elabora și normele metodologice aferente”, a declarat Bogdan-Paul Dobrin, Presedinte ANRMAP.

“Un sprijin legislativ real al producătorilor și furnizorilor ar stimula piața și un întreg sector economic format în special din IMM-uri. Noi furnizăm un instrument de informare prin site-ul www.achizitiiverzi.ro, însă e nevoie de interes din partea autorităților publice care ar trebui să fie principalii beneficiari”, a aratat și Lavinia Andrei,Președintele Fundației Terra Mileniul III.

Comisia Europeana a publicat în 2008 comunicarea COM400/2008, care recomanda ca nivelul achizițiilor Publice Ecologice (APE) în statele UE să fie de 50% în 2010 și ca fiecare stat membru să realizeze un Plan Național de Acțiune pentru APE. Ținta Comisiei nu a fost atinsă, iar România se afla pe ultimul loc în rândul statelor membre care au adoptat orice fel de criterii ecologice în achizițiile publice.

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis și Fundația Terra Mileniul III desfășoară din septembrie 2013 un proiect care își propune să promoveze Legea Achizițiilor Publice Ecologice în România. Pe lângă cele opt dezbateri publice organizate în țară, partenerii au dat publicității un studiu comparativ între statele membre UE privind Achizițiile Publice Ecologice și desfășoară o campanie de promovare a achizițiilor ecologice prin realizarea site-ului www.achizitiiverzi.ro și a  unor materiale media cu producători de produse verzi și politicieni care susțin proiectul de lege.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s