Cunoaște, Simte, Acționează! pentru limitarea deșeurilor marine


În perioada 23 – 30 iunie 2014 s-a desfășurat cursul online pe tema deșeurilor marine, curs ce a avut o durată totală de 16 ore.

Acest curs a avut ca scop introducerea, în rândul educatorilor formali și non-formali, a materialului educațional nou creat “Cunoaște, Simte, Acționează ! pentru limitarea deșeurile marine: planuri de lecții și activități pentru elevii de nivel mediu”. Acest material educațional va fi în curând disponibil online în cadrul proiectului MARLISCO în limba engleză, precum și în mai multe limbi europene.

MATERIALUL EDUCAȚIONAL “CUNOAȘTE, SIMTE, ACȚIONEAZĂ! PENTRU LIMITAREA DEȘEURILOR MARINE” a fost pregătit pentru aMARLISCO-curs-Mare-Nostrum informa, sensibiliza și pentru a permite profesorilor și studenților europeni să ia măsuri pentru a aborda problema deșeurilor din mările și de pe țărmurile noastre.

Cursul reprezintă un produs comun al parteneriatului MARLISCO și pe durata proiectului (2012-2015) va fi tradus și aplicat în țările partenere MARLISCO. Acesta conține 17 activități de învățare ce analizează caracteristicile, sursele, efectele și căile posibile de abordare a problemei, abordând-o dintr-un punct de vedere ecologic, social, cultural și economic. A fost conceput pentru a servi în primul rând tinerilor cu vârsta cuprinsă între 10-15 de ani, dar poate fi folosit, de asemenea, de către educatori din afara sistemului formal de școlarizare.

În timpul cursului online, a fost prezentată o imagine de ansamblu asupra pachetului educațional, precum și demonstrații de modalități eficiente prin care ar putea fi încorporate în viața reală. Formatorii și cursanții au format împreună o comunitate de învățare, care a simulat activități caracteristice ale pachetului, a testat corectitudinea și caracterul oportun al acestora și a sugerat modalități de a le ajusta și, eventual, de a le îmbunătăți. Cursul a oferit, de asemenea, participanților posibilitatea de a vorbi despre obstacolele cu care se confruntă în implementarea activităților și de a schimba opinii cu privire la modalitățile de a le depăși.

Pentru această primă sesiune a cursului, au fost acceptați 69 de participanți din 13 țări (Bulgaria, Cipru, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Țările de Jos, Portugalia, România, Turcia și Marea Britanie). Ei au provenit din sectorul educației formale, precum și non-formale, dar majoritatea, dacă nu toți, aveau experiență în problemele deșeurilor marine, fie ca educatori, fie ca specialiști în domeniu.

“Pe timpul duratei sale de 8 zile, cei 69 de stagiari au vizionat și au comentat clipuri video, au studiat documente online, s-au implicat în sarcini online, au împărtășit experiențele lor în forumuri de discuții online, și și-au dezvoltat propriile idei formând astfel o comunitate de învățare plină de viață, extrem de implicată. În numele facilitatorilor, a fost o plăcere și onoare să desfășurăm acest e-curs de la care am învățat foarte mult noi înșine. Suntem ,cu siguranță ,motivați să-l repetăm.” – Iro Alampei, Facilitator șef, Grecia

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s