ONG Mare Nostrum – beneficiar al proiectului “Managementul voluntarilor de la A la Z” derulat de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca


În perioada 14-18 iulie 2014, ONG Mare Nostrum, alături de alţi 15 beneficiari ai proiectului, a participat la o sesiune de training ce a făcut parte din proiectul „Managementul voluntarilor de la A la Z”, care a avut loc în Măguri Rătăcău, din judeţul Cluj. Training-ul a fost coordonat de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, alături de partenerii proiectului, Pro Vobis şi IOGT Tippetue din Norvegia.

În cadrul sesiunii de training (din perioada 14-18 iulie 2014), organizaţiile beneficiare au avut ocazia să înveţe, prin metode de învățare non-formală, cum să îşi coordoneze mai bine voluntarii, urmând o anumită succesiune de paşi, care facilitează întreaga activitate, nu numai pentru coordonatori, cât şi pentru voluntari.No-hate-speech-ong-mare-nostrum (1)

Obiectivele cursului „Managementul voluntarilor de la A la Z” au fost:

  • să ofere informaţii generale şi cunoştinţe specifice referitoare la conţinutul şi modul de organizare şi funcţionare a unui sistem profesionist de management al voluntarilor;
  • să contribuie la înţelegerea rolului coordonatorului de voluntari în organizaţiile participante;
  • să dezvolte abilităţile necesare îndeplinirii cu succes a rolului de coordonator de voluntari;
  • să ofere modele de instrumente şi metode de lucru cu voluntarii;
  • să ofere cadrul potrivit unui schimb de experienţă între participanţi, dar şi între participanţi şi echipa de formatori;
  • să contribuie la crearea unui grup de profesionişti în domeniul managementului voluntarilor, cu atitudine proactivă, orientat spre o colaborare de lungă durată.

Proiectul „Managementul voluntarilor de la A la Z” are ca scop creşterea capacităţii organizaţionale a 16 ONG-uri din România, prin intermediul eficientizării implicării voluntarilor în activitatea lor. Acesta se axează, totodată pe promovarea toleranţei şi lupta împotriva discursului instigator la ură şi a discriminării, în toate formele sale. Astfel, activităţile desfăşurate în cadrul proiectului se vor concentra nu numai asupra formării, consultanţei şi a jobshadowing-ului voluntarilor, dar şi prin organizarea, de către fiecare ONG beneficiar, a unei acţiuni publice comunitare care să contribuie la campania „No hate speech” inițiată de Consiliul Europei. Prin intermediul acestor acţiuni comunitare, fiecare ONG va avea ocazia de a pune în practică teoria celor 9 paşi de management al voluntarilor dobândită la curs şi de a-şi dezvolta competenţe relevante pentru gestionarea acestora.

Proiectul ,,Managementul Voluntarilor de la A la Z” inițiat de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca se derulează din luna aprilie 2014 până în luna martie 2015 și este finanțat prin Granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG (www.fondong.fdsc.ro) în România. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s