Un loc pentru tine…un loc pentru ei


O altă lună, alte activități! Dragilor, odată cu începutul toamnei și al școlii, echipa noastră, alături de voluntari dedicați, a desfășurat activitățile de monitorizare terestră și acvatică a delfinilor. De asemeni, datorită faptului că vara ne-a părăsit și deja toamna își face simțită prezența iar școala a și început, vom da din nou posibilitatea elevilor și profesorilor din instituțiile de învățământ constănțene dar și tulcene (din zona costieră) să se implice activ în cadrul programului participând la sesiuni de instruire, expediții, evenimente, alături de echipă, dar și monitorizarea unui sector propriu, la fel ca în fiecare an.

După cum bine știți, activitățile pe care le desfășurăm prin programul Monitorizarea și Conservarea Delfinilor din Marea Neagră se derulează din anul 2001. Încă de atunci, am delfini-Mare-Nostrumdesfășurat proiecte care au drept scop asigurarea condițiilor adecvate de dezvoltare a populațiilor de delfini în zona costieră românească.

Astfel, în luna septembrie, am realizat 5 monitorizări terestre pe grindul Chituc pe parcursul cărora au fost consemnate 2 observații, ambele pentru specia Phocoena phocoena relicta (Marsuin), înotând în apropierea malului, în partea de nord a litoralului. De asemeni, în timpul monitorizărilor au avut loc sesiuni de informare pe parcursul cărora au fost distribuite 2000 de pliante despre delfini, pentru a îmbunătății circuitul informației și pentru a conștientiza populația.

Ne bucură faptul că am reușit să ducem la bun sfârșit 2 monitorizări acvatice și observații în zonele portuare Constanța și Agigea, în cadrul cărora am observat 3 grupuri de cetacee alcătuite din câte 2-3 indivizi, aparținând speciei Tursiops truncatus ponticus (Afalin).

În ciuda eforturilor noastre de protejare a delfinilor, iată că și luna aceasta am răspuns la apeluri de urgență în cazul a 7 cetacee eșuate pe plajă. Veștile bune sunt că am reușit să colectăm informații legate de biometria indivizilor, precum și rezultate privind cauza decesului, patru dintre exemplare prezentând urme de prindere în plasă. După examinare, delfinii au fost duși la incinerator.

Un mare ajutor a venit, de asemeni, din partea celor care au răspuns la Campania “Adoptă un delfin“ – o campanie națională, ce se bucură de un real succes și oferă tuturor ocazia să devină “părinți adoptivi” pe 1 an de zile sau pe viață, contribuind astfel la eforturile noastre de ocrotire a acestor mamifere marine.

Invităm așadar, pe această cale, toți prietenii mediului să ne susțină în continuare și să contribuie la bunăstarea ecositemului marin, adoptând simbolic un delfin. Toți cei interesați ne pot trimite un e-mail pe adresa office@marenostrum.ro cu mesajul “Vreau să adopt un delfin”, iar noi vom răspunde în cel mai scurt timp posibil.

În final, le mulțumim pentru susținere, celor de la DB Schenker, OMV Petrom și tuturor ”părinților adoptivi”, fără de care nu am fi putut continua activitățile de protejare a delfinilor din Marea Neagră.

Nu uitați că atunci când vedeți un delfin eșuat, la mal sau pe uscat, trebuie să ne contactați! Vă punem la dispoziție numerele de telefon 0241.612.422 și 0763.255.731, cel de-al doilea fiind în regim de Non-Stop.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s