Ce au mai făcut delfinii în octombrie


Dragii noştri, cum a fost luna octombrie pentru voi? Pentru noi, această perioadă a fost plină de activităţi!

Echipa noastră a continuat monitorizările sectoarelor de plajă. În cadrul acestora, am desfăşurat 3 expediţii terestre. Din păcate, deşi eforturile noastre de protejare a delfinilor sunt constante, am identificat 7 cetacee eşuate aparţinand tuturor celor 3 specii: Tursiops truncatus (Afalin), Phocoena phocoena relicta (Marsuin) şi Delphinus delphis (Delfinul comun) şi am răspuns la alte 4 cazuri de eşuare direcţionate prin cadrul reţelei de monitorizare.

De asemenea, luna aceasta am demarat sesiunea de înscriere şi instruire a noilor observatori voluntari, faţă de care şi-au arătat interesul 26 de instituţii de învăţământ, de la cei mici, de delfinii-din-Marea-Neagragrădiniţă și până la liceeni.

Momentan, ne aflăm în mijlocul perioadei de instruire la clasă. În această perioadă derulăm activităţi educative pentru pregătirea voluntarilor pentru activităţile din cadrul reţelei naţionale de monitorizare a cetaceelor.  O altă veste bună pe care vrem să o împărtăşim cu voi este aceea că ne pregătim pentru raportarea efortului întregii reţele în faţa întregii comunităţi ştiinţifice din domeniu, în cadrul unui workshop organizat de ACCOBAMS (Acordul pentru Conservarea Cetaceelor din Marea Neagră, Marea Mediterană şi zona Atlanticului de Nord). Este vorba despre un instrument de cooperare pentru conservarea biodiversităţii marine, în scopul de a reduce ameninţările la adresa cetaceelor şi de a îmbunătăţi cunoştinţele despre aceste vieţuitoare. Printre parteneri se numără organizaţii şi instituţii calificate tehnic în conservarea cetaceelor, de la universităţi din Malta, Genova, Valencia şi instituţii de cercetare din ţări precum Franţa, Grecia, Elveţia sau Marea Britanie.

În final, le mulţumim pentru susţinere celor de la DB Schenker, OMV Petrom şi tuturor celor care au adoptat un delfin, fără de care nu am fi putut continua activităţile de protejare a delfinilor din Marea Neagră.

Nu uitaţi să ne contactaţi dacă vedeţi un delfin eşuat sau care are probleme, la mal sau pe uscat! Vă punem la dispoziţie numerele de telefon 0241.612.422 şi 0763.255.731, cel de-al doilea fiind în regim NON-STOP.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s