Realizările din 2014 în cadrul programului “Monitorizarea şi conservarea delfinilor din Marea Neagră”


Dragi prieteni ai delfinilor și ai mediului, odată cu începerea unui nou an ne-am gândit să vă prezentăm rezultatele noastre în perioada ianuarie – decembrie 2014.

Programul “Monitorizarea şi conservarea delfinilor din Marea Neagră” pune, în aplicare, unele dintre măsurile de conservare ale celor trei specii de cetacee, prevăzute în Planul de Acţiune, privind conservarea cetaceelor, din apele româneşti ale Mării Negre.

Scopul acestui program constă în asigurarea condiţiilor adecvate de dezvoltare a populaţiilor de delfini în zona costieră românească prin diminuarea impactului negativ al activităţilor economice costiere asupra delfinilor, în special a pescuitului cu plase – cauza capturilor accidentale precum şi creşterea nivelului de conştientizare a populaţiei (atât a localnicilor cât şi a turiştilor), cu privire la valoarea biologică, ecologică, estetică, culturală şi economică a biodiversităţii marine costiere. 

Mare-Nostrum-in-2014

Eforturilor părinților adoptivi (din cadrul campaniei “Adoptă un delfin”) , a celor care au redirecționat 2% din impozit, dar mai ales a finațatorilor noștri Schenker Romtrans S.A. și OMV-Petrom S.A., au condus la următoarele rezultate:

 1. Încrierea în “Reţeaua de observatori voluntari pentru salvarea delfinilor” şi instruirea unui număr de 732 elevi şi 52 de profesori din instituţiile de învăţământ din Dobrogea (Constanţa şi Tulcea), precum şi a angajaţilor instituţiilor implicate în managementul zonei costiere.
 2. Am realizat 38 de monitorizări terestre pe tot litoralul românesc pentru identificarea delfinilor eşuaţi sau prezenţi în vecinătatea malurilor.
 3. Am identificat 75 delfini eşuaţi pe plajele româneşti, de la Vama Veche până la Sulina. Printre cauzele ce au dus la eșuarea acestora putem menționa un procent de 30% având ca și cauză prinderea în plase de pescuit, 10% pui, 10% prezentau leziuni provocate de anumiți agenți virali, iar peste 50% au ajuns la mal în stare avansată de descompunere făcând imposibilă identificarea cauzelor ce au dus la decesul acestora.
 4. Am creat 4 panouri informative, care au fost amplasate pe plajele Vama Veche, Saturn, Eforie Nord şi Vadu.
 5. Am realizat 11 expediţii pe mare pentru observarea, identificarea şi înregistrarea delfinilor ce ne vizitează apele. În cadrul acestor expediţii am observat 102 cetacee şi am fotografiat 24 de exemplare, ce aparţin speciilor Tursiops truncatus ponticus (aflain/delfin cu bot gros) şi Delphinus delphis ponticus (delfinul comun). Toate aceste observări au condus la realizarea unui catalog de foto-identificare cu ilustraţii şi informaţii utile privind această metodă.
 6. Menţinerea funcţională a liniei de telefon (la care poate fi semnalată prezenţa delfinilor), disponibilă NON-STOP 255.731 şi nu în ultimul rând a formularului online pentru semnalarea prezenţei delfinilor, pe care îl puteţi accesa în rubrica Aici poţi să ne semnalezi prezenţa unui delfin.
 7. Am informat 17400 persoane în mod direct pe parcursul a 36 sesiuni de informare şi conştientizare precum şi în cadrul prezentărilor susţinute în instituţiile de învăţământ, evenimentelor publice, conferințelor naționale, internaționale şi bineînţeles prin intermediul mass-media.
 8. Am realizat prima bază de date (catalog de foto-identificare) internaţională online pentru Marea Neagră.
 9. Continuarea testelor cu dispozitive acustice de îndepărtare a delfinilor de plasele de pescuit, precum şi asigurarea condiţiilor şi echipamentelor necesare.
 10. Echipa noastră de specialişti a intervenit în 42 de cazuri de eşuare pe întreg litoralul, realizând 4 necropsii pentru stabilirea cauzelor ce au dus la decesul mamiferelor. Astfel, am pus bazele unui parteneriat internațional ce îți propune identificarea cauzelor naturale (agenți patogeni) ce afectează populațiile de cetacee din Marea Neagră.
 11. Menţinerea paginii https://www.facebook.com/delfinimn pentru informarea persoanelor interesate în timp real, precum şi a paginii web delfini.ro  cu informaţii despre activitatea Mare Nostrum în direcţia studierii delfinilor. De asemeni, am introdus datele colectate în baza de date OBIS Seamap, pentru a putea fi accesate de către oricine, chiar şi la nivel internaţional.
 12. Am organizat o întâlnire cu actorii din zona costieră şi partenerii programului pentru stabilirea direcţiilor de urmat, precum şi raportarea activităţilor pentru publicul larg prin intermediul mass-media prezentă la evenimente.

Mulţumim astfel tuturor celor care ne-au susţinut în 2014, fără de care nu am fi realizat toate acestea!

Vă aşteptăm şi în 2015 alături de noi şi nu uitaţi să ne contactaţi la numărul de urgenţe 0763.255.731 în cazul în care observaţi vreun delfin în dificultate, la mal sau pe uscat.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s