ONG Mare Nostrum a organizat un eveniment de combatere a discursului instigator la ură în cadrul ”Campaniei No hate speech de la A la Z”


ONG Mare Nostrum a organizat pe data de 13 februarie 2015, între orele 17.00 – 19.00, în cadrul Liceului Teoretic „Ovidius” din Constanţa, un workshop ce a avut drept scop conștientizarea elevilor de liceu din comunitate, cu privire la drepturile omului și la efectele negative ale discursului instigator la ură.

Organizația a promovat noi metode de comunicare şi interacţiune prin intermediul unui workshop, cu scopul de a-i apropia pe elevi și voluntari și a resădi sentimente mai bune în cei care folosesc un limbaj al discriminării față de persoanele cu dizabilități fizice și mentale, față de romi, față de consumatorii de droguri, bolnavii HIV ori față de persoanele provenite din mediu rural, discriminare pe criterii de vârstă, față de cei care suferă de boli incurabile în fază terminală sau cei care sunt diferiți de ei din diverse motive.

 În cadrul workshop-ului au fost implicați 40 de beneficiari, dintre care 15 voluntari ai organizației Mare Nostrum. Ei au participat la diverse activități, printre care și joculWorkshop-pe-tema-discriminarii-Mare-Nostrum (1) de echipă “Luptă pentru drepturile tale!”, care i-a ajutat pe elevi să înţeleagă mai bine care sunt drepturile omului, ce anume este discursul instigator la ură şi cum poate fi acesta evitat.

Feedback-ul primit pe parcursul derulării activităților a fost unul pozitiv, participanții foarte comunicativi și implicați, atât în jocul de echipă, cât și în discuțiile libere. Participanții au aflat ce măsuri trebuie luate și cum să acționeze în situația în care o persoană încalcă drepturile omului, știind cum să oprească discursul instigator la ură din mediul online și nu numai. Astfel de evenimente sunt foarte benefice pentru elevii de liceu, ajutându-i și în dezvoltarea abilităților de comunicare, lucru în echipă.

Acest eveniment face parte din „Campania No hate speech de la A la Z”, coordonată la nivel național de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca. Campania s-a defăşurat în 12 judeţe din ţară în cadrul proiectului „Managementul Voluntarilor de la A la Z” şi face parte din Campania “No hate speech movement”, demarată în 2014 de Consiliul Europei.

Proiectul „Managementul voluntarilor de la A la Z” se axează pe promovarea toleranţei şi luptei împotriva discursului instigator la ură şi a discriminării, în toate formele sale.  Proiectul, inițiat de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca a fost demarat în luna aprilie 2014 şi se derulează până în luna martie a acestui an și este finanțat prin Granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG în România cu suma de 34.942 euro. Partenerii Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca în cadrul proiectului sunt Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat și IOGT Tippetue din Norvegia.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s