Întâlnirea finală MARLISCO, Roma, februarie 2015


Reprezentanţii celor 20 de organizaţii partenere şi membrii consiliului consultativ s-au reunit la evenimentul organizat cu ocazia finalizării proiectului MARLISCO. Scopul întâlniriii de final a fost acela de a se realiza un bilanţ al proiectului, dar şi de a se găsi soluţii pentru sustenabilitatea pe termen lung a rezultatelor obţinute în cadrul proiectului. Întâlnirea a avut loc la Roma, în perioada 9 – 11 februarie 2015 şi a fost organizată de Coordonatorul Proiectului, Provincia Teramo.intalnire-Marlisco

După discursul de întâmpinare al Coordonatorului de Proiect, Doriana Calilli din Provincia Teramo, prima zi a întâlnirii a fost dedicată revizuirii principalelor realizări, dar şi a rezultatelor obţinute în cadrul proiectului, într-o sesiune ce a avut loc cu ajutorul Milenei Patuelli, Director Financiar al MARLISCO.

Sondajul de opinie MARLISCO despre percepţiile şi atitudinea faţă de deşeurile marine (realizat de Bonny Hartley, de la Universitatea Plymouth), adresat publicului larg a fost lansat la începutul lunii februarie 2015 şi se desfăşoară până pe 2 martie (informaţii suplimentare la http://www.marlisco.eu/news-detail.en/items/reduce-reuse-recycle-your-views-everyday-behaviours.html), cu speranța ca acest sondaj să aibă un răspuns mai mare decât primul, care a ajuns la un număr total de 3748 de respondenţi (informaţii suplimentare la http://www.marlisco.eu/stakeholder-survey.en.html). Totodată, o altă modalitate de evaluare a activităţilor MARLISCO, cum ar fi concursul video, expoziţia publică, e-cursul pentru educatori şi forumurile naţionale, sunt încă în curs de desfăşurare şi vor fi finalizate, iar rezulatele vor fi promovate în curând.

Concursul video MARLISCO (Joana Veiga, EUCC) s-a desfăşurat în 2014 în 14 ţări europene, a implicat în mod activ 2.123 tineri şi a sprijinit 118 şcoli, fiind primite 379 de videoclipuri, care au însumat 31.438 de vizualizări pentru cei 14 câştigători desemnaţi. Compilația finală cu cele 14 filmulețe câștigătoare a fost lansată în timpul celei de-a 7-a Ceremonii dedicată Zilelor Maritime Europene, ceremonie ce a avut loc la Bremen, în Germania, în perioada 19 – 20 mai 2014, cu recunoaşterea oficială a Comisarului DG MARE şi cu participarea a 80 de tineri din 13 ţări. Videoclipurile şi trailerele sunt în prezent promovate în toate țările partenere și nu numai (informaţii suplimentare la http://www.marlisco.eu/video-contest.en.html).

Versiunile în franceză şi în engleză a documentarului din cadrul proiectului MARLISCO (Kristina Klesse, EUCC-D, Arnaud Dressen, HonkyTonk), ce are drept scop sensibilizarea publicului larg cu privire la sursele deșeurilor marine, impactul şi soluţiile descoperite într-un mod interactiv, sunt în curs de revizuire finală şi vor fi lansate în curând. Documentarul va fi disponibil în toate limbile țărilor partenere în proiect.

În cea de-a doua jumătate a primei zile, reprezentantul fiecărei ţări partenere a oferit o prezentare generală privind activităţile implementate la nivel naţional (Italia, Olanda, Marea Britanie, Franţa, Slovenia, Irlanda, România, Germania, Cipru, Bulgaria, Spania, Portugalia, Turcia şi Danemarca), axată în special pe concursul video European, activităţile educaţionale şi expoziţiile privind deşeurile marine.

Cea de-a doua zi a acestui eveniment  a debutat cu o sesiune de prezentare din partea membrilor grupului consultativ MARLISCO: Tatjana Hema, Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu – Planul de Acţiune Mediteranean, “Implementarea Planului Regional pentru Deșeuri Marine (RP ML): progresul major şi paşii următori: Parteneriate şi Acțiuni Viitoare”; Iryna Makarenko, Comisarul Mării Negre, “Deşeurile marine în regiunea Mării Negre: evoluţii”; Ksenia Pazdro, Comisarul pentru Protecţia Mediului Marin Baltic – Comisia Helsinki, “HELCOM ultimele noutăţi privind deşeurile marine”; Adi Kellermann, Consiliul Internaţional pentru Explorarea Apelor Maritime, “ICES – ştiinţă inteligentă pentru sfaturi inteligente”.

Sesiunea membrilor din grupul consultativ a fost urmată de sesiunea Liderilor Regionali de Nod (Thomas Maes de la CEFAS, Thomais Vlachogianni de la MIO-ECSDE, Ryan Metcalfe din partea KIMO şi Mihaela Cândea din partea Mare Nostrum), care s-a axat pe aspectele regionale şi activităţile corespunzătoare din cadrul proiectului, abordarea sustenabilităţii, multiplicare şi problemele transversale.

intalnire-proiect-MarliscoO atenţie deosebită a fost acordată celor mai recente activităţi din cadrul proiectului MARLISCO, cum sunt forumurile naţionale cu privire la deşeurile marine, a căror principal scop a fost de a aborda situațiile ştiinţifice, tehnologice şi sociale actuale cu privire la deşeurile marine și de a reuni părţile interesate să examineze modul de abordare a problemelor actuale cu deşeurile marine. 8 forumuri au fost organizate până în prezent, ajungând la 466 de participanţi la întâlnirile din cadrul forumurilor și 465 de participanți în mediul online.

Partenerii statelor participante (Italia, Olanda, Marea Britanie, Franţa, Slovenia, Irlanda, România, Germania, Cipru, Bulgaria, Spania, Portugalia, Turcia şi Danemarca) au oferit o imagine de ansamblu a fiecărui forum naţional, subliniind rezultatele (informaţii la http://www.marlisco.eu/fora.en.html).

În ceea ce priveşte activităţile educative (Iro Alampei, MIO-ECSDE), versiunea în limba engleză a materialului educaţional “Cunoaște, simte, acţionează să opreşti Deşeurile Marine” este finalizat, iar materialul urmează să fie tradus de cei 14 parteneri naţionali (acesta va fi disponibil la http://www.marlisco.eu/education.en.html).

Prima şi a doua etapă a e-cursurilor pentru formatori, axate pe pachetul educaţional, s-au încheiat, fiind absolvite de către 191 educatori, în prima etapă 69 dintre aceștia fiind din 13 ţări implicate în proiect şi în cea de-a doua etapă 122 educatori din 18 ţări (citeşte mai mult la http://www.marlisco.eu/news-detail.en/items/marlisco-e-course-about-marine-litter-second-edition.html).

Versiunile în engleză şi franceză ale Serious Game, simulările evenimentelor sau proceselor reale proiectate pentru a rezolva problema deşeurilor marine şi pentru creşterea gradului de conștientizare, sunt pregătite şi vor fi promovate în curând împreună cu traducerile naţionale ale jocului, care sunt în curs de desfăşurare (noutăţile vor apărea aici http://www.marlisco.eu/serious-game.en.html).

Ultima zi a reuniunii s-a axat pe paşii ce trebuie urmaţi în cadrul proiectului, în special activităţile finale, cum ar fi orientările privind problemele-procesele și soluțiile asupra deșeurilor marine sau recomandările cu privire la modul de comunicare cu părţile interesate, instrumentele multimedia (Serious Game, documentele-web), tematicele şi broşurile despre deşeurile marine, care urmează să fie finalizate, traduse şi distribuite, precum şi rezumatul proiectului, care se va finaliza în luna mai 2015.

Site-ul MARLISCO.eu va fi actualizat cu toate rezultatele finale ale proiectului MARLISCO în următoarea perioadă.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s