Mare Nostrum ajută natura prin reciclare


Dragilor, natura are nevoie de noi la tot pasul! Este vital să ne îndreptăm atenţia asupra mediului înconjurător şi să avem grijă de resursele naturale pentru a le avea cât mai mult timp.  Noi susţinem această idee şi tocmai din acest motiv suntem preocupaţi de reciclarea diverselor materiale.

Dar ce este reciclarea?

Reciclarea este “operaţiunea de reprelucrare într-un proces de producţie a deşeurilor pentru scopul original sau pentru alte scopuri.” (conform OUG Nr. 78/2000 privind regimul deşeurilor) Cu alte cuvinte, pentru a fi eco trebuie să reducem consumul diverselor materiale, să reutilizăm materialele şi să le reciclăm.

De ce este important să reciclăm?

Reciclarea ajută la conservarea resurselor naturale precum lemnul, apa şi minereurile. De asemenea, prin reciclare putem preveni distrugerea habitatelor naturale ale animalelor, a biodiversităţii şi eroziunea solului.

Un alt beneficiu al reciclării este acela de a reduce semnificativ numărul de agenţi poluanţi din aer şi apă. Prin reciclare, reducem şi cantitatea de deşeuri ce trebuie depozitată în gropi de gunoi sau incinerate.

Ce putem recicla?

Aproape orice: hârtie şi carton, plastic, sticlă, metal, ulei vegetal uzat, becuri arse, baterii uzate, deşeuri menajere, aparatura electronică şi electrocasnică pe care nu o mai folosim.

Dacă reciclăm hârtie oprim defrişarea pădurilor, salvând astfel şi habitatul a milioane de specii de păsări şi animale. Fiecare tonă de hârtie reciclată salvează viaţa a 17 copaci. “O pungă de hârtie se degradează în natură în 1 lună.” (Sursa: http://www.chimiamediului.ro/2009/09/04/gunoiul-timpul-de-degradare/).

Reciclând plastic nu mai poluăm Pământul, deoarece din cauza materialelor care alcătuiesc plasticul, descompunerea SONY DSCnaturală a acestuia în mediul înconjurător necesită peste 500 de ani. Cu fiecare tonă de plastic reciclat, se economisesc între 700 – 800 kg de petrol brut.

Este bine să reciclăm şi bateriile uzate, deoarece acestea “conţin metale grele extrem de toxice, care, odată ajunse în natură sau eliminate necorespunzător, pot contamina solul şi pânza freatică. 1 baterie uzată ajunsă la coşul de gunoi poluează 1 metru pătrat de pământ şi 10 l de apă. Incinerate, o parte din materiale sunt degajate în aer sau intră în contact cu apa, devenind nocive pentru mediul înconjurător şi mai ales pentru om.” (Sursa: http://www.ziare.com/mediu/reciclare/patrula-de-reciclare-de-ce-sa-colectam-si-reciclam-bateriile-uzate-1309700 )

Un reziduu care este prezent în gospodăriile noastre şi rezultă în urma prăjirii, uleiul vegetal uzat (de floarea soarelui, palmier, măsline etc.), are efecte devastatoare asupra mediului înconjurător şi a sănătăţii noastre. „1 litru de ulei alimentar uzat reciclare ulei uzatpoluează 1.000.000 litri de apă, aceeaşi cantitate aruncată pe sol afectează fertilitatea acestuia pentru o perioadă de 5 ani de zile, dacă ajunge în mare formează o peliculă la suprafaţă şi nu mai permite trecerea oxigenului, de care vieţuitoarele marine au nevoie.” (Sursa: http://www.uleialimentaruzat.net/colectareuleiuzat/ulei-alimentar-uzat/ )

Este important să ştiţi că noi colectăm la sediul organizaţiei hârtie, plastic, baterii şi ulei vegetal uzat, unde vă aşteptăm de luni-vineri în intervalul orar 9.00 – 17.00. Toate aceste materiale le predăm apoi spre reciclare. De asemeni, persoanele fizice care aduc 5 litri de ulei vegetal uzat primesc ca recompensă 1 litru de ulei bun de folosit la gătit.

Fiţi prietenoşi cu mediul şi gândiţi-vă întotdeauna la ceea ce rămâne generaţiilor viitoare!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s