Metode moderne de educație pentru dezvoltare durabilă


În prezent cadrele didactice folosesc din ce în ce mai des în predarea la clasă tot felul de metode moderne și interactive pentru a crește implicarea, interesul, dar și ușurința de învățare a  elevilor.

Pentru a veni în susținerea cadrelor didactice și pentru a asigura o dezvoltare durabilă a societății, am organizat 2 cursuri de Metode moderne de educație pentru dezvoltare durabilă, în sala Decebal a Hotelului IBIS, în perioada 4-5 aprilie 2015 șiCoperta album FB 16-17 aprilie 2015.

La început participanții au aflat mai multe despre proiectul “Educație pentru Marea Neagră” și activitățile în care pot implica elevii. Aceștia au înțeles diferite aspecte legate de dezvoltarea durabilă: cum a apărut, documente oficiale, strategia de educație pentru dezvoltare durabilă.

În ideea de a clarifica cât mai bine cele prezentate la curs am revenit asupra unor valențe ale mediului înconjurător printre care cea de natură, resursă, problemă, sistem, viață, biosferă, proiect, teritoriu și peisaj.

Împreună cu participanții am îmbinat teoria cu partea practică. Astfel, am exersat mai multe tehnici și metode de educație nonformale care s-au dovedit a fi eficiente în timp. Dintre acestea putem menționa storytelling, teatrul de umbre și expoziția vie. Analizând avantajele și dezavantajele metodei jocului, participanții au descoperit utilitatea noilor aplicații de tip word cloud (“nor de cuvinte”).

Totodată, metoda jocului a fost îmbinată cu educația pentru mediu, plasând profesorii în diverse situații, caracterizate de introducerea unor concepte sau date, cu evidențierea unor principii metodologice generale. În cadrul cursului am exersat capacitatea profesorilor de a atrage atenția elevilor, dezvoltându-le abilitatea de a trezi interesul acestora prin implicarea activă a lor în tot felul de activități interactive.

Un alt subiect important pe care am reușit să-l dezbatem în cadrul cursului a fost amprenta ecologică, rolul, compenența acesteia și motivul pentru care este considerată indicele de sănătate al Terrei.

La final participanții au primit manualul “Metode moderne de educație pentru dezvoltare durabilă”, scris de Dr. Carmen Bucovală și Mihaela Cândea. Acesta poate fi folosit ca ghid, iar metodele descrise în manual pot fi aplicate cu ușurință pentru toate vârstele.

La cele 2 cursuri au primit instruire 54 de cadre didactice din județul Constanța.

Cursurile au fost susținute de Mihaela Cândea, trainer EDD și Carmen Bucovală, expert EDD, membru board Mare Nostrum și fac parte din proiectul “Educație pentru Marea Neagră”.

Proiectul “Educaţie pentru Marea Neagră” se desfăşoară pe o durata de 16 luni, din mai 2014 până în septembrie 2015, iar costurile sale totale se ridică la aproape 71.000 de euro, din care valoarea finanţării nerambursabile este de aprox. 64.000 de euro şi este finanţat prin granturile SEE 2009–2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.

Pentru informaţii oficiale despre Fondul ONG în România accesaţi www.fondong.fdsc.ro.

Sigle Fond ONG

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s