S-au reîntors delfinii în apele româneşti ale Mării Negre


Colaj delfiniDragii noştri, ne bucurăm să vedem că primăvara îşi intră treptat în drepturi şi vom putea astfel să desfăşurăm mai multe activităţi de teren care să ajute la îmbunătăţirea stării de conservare a celor 3 specii de cetacee precum și a mediul înconjurător. Iată că și în luna aprilie am reuşit să continuăm activităţile programului Monitorizarea şi conservarea delfinilor din Marea Neagră precum și asigurarea continuării acestuia pentru perioada următoare prin atragerea de co-finanțare din partea OMV Petrom adiacent “Campaniei Adoptă un delfin”.

Reţeaua Mare Nostrum de monitorizare a continuat expediţiile terestre şi din fericire nu s-au înregistrat cazuri de eşuări ale delfinilor. Sperăm ca pe viitor un număr din ce în ce mai mare de persoane să se implice în aceste activităţi de monitorizare, deosebit de importante pentru protejarea ecosistemului Marii Negre. Îndemnăm astfel toţi prietenii mediului înconjurător să semnaleze orice eşuare cât mai rapid la numerele de telefon 0241.612.422 şi 0763.255.731, cel de-al doilea fiind în regim NON-STOP. Ajutorul vostru contează foarte mult în susţinerea eforturilor noastre de protejare a delfinilor!

În acelaşi scop, am realizat 2 expediţii de monitorizare, una în Nordul şi cealaltă în Sudul litoralului cu ATV-ul, pe parcursul cărora am înregistrat un singur caz de eşuare, o femelă apartinand specie Phocoena phocoena relicta (marsuin).

Asemeni unor adevăraţi solitori, odată cu venirea primăverii, au apărut şi primele grupuri de delfini ce s-au întors în apele româneşti ale Mării Negre.

Tot luna aceasta, în cadrul săptămânii “Şcoala altfel”, echipa Mare Nostrum s-a implicat alături de profesori în educarea corectă şi responsabilă a tinerilor susţinând mai multe prezentări la clase despre delfinii din Marea Neagră şi adoptarea unui comportament durabil. Ne-am bucurat să observăm că am fost primiţi cu plăcere de către profesori şi elevi de toate vârstele.

De la juniorii grădiniţelor şi până la elevii de liceu care îşi vor alege în curând drumul în viaţă, am observat un interes deosebit față de domeniul ecologiei. Majoritatea au fost curioși să afle mai multe despre modul în care pot ajuta, dând dovadă de responsabilitate în ceea ce privește protecţia mediului înconjurător. Nu putem spune decât că ne bucurăm să observăm cum tinerii sunt din ce în ce mai interesați de acest subiect și vor să acționeze.

Dăm de ştire faptul că luna viitoare va avea loc training-ul pentru cei care doresc să devină voluntari pentru perioada verii, când vom putea derula împreună o multitudine de activităţi de monitorizare şi conservare a cetaceelor si mediului în general. Anunţul va fi publicat pe pagina de facebook a organizaţiei (ONG Mare Nostrum Constanta), precum şi cea dedicată programului (Delfinii din Marea Neagră). Vă aşteptăm!

Este important să știți că toate aceste rezultate sunt posibile datorită celor de la OMV Petrom şi a părinților adoptivi din cadrul campaniei “Adoptă un delfin”, cărora dorim să le mulțumim pe această cale pentru susținerea programului de Monitorizare şi conservare a delfinilor din Marea Neagră în anul 2015.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s