Elevii constănţeni descoperă Canaraua Fetii


Echipa Mare Nostrum a fost ghid pe traseul din Canaraua Fetii, în data de 16 mai 2015, pentru 30 de elevi constănţeni și 6 cadre didactice de la Şcoala Spectrum, Colegiul Naţional de Arte “Regina Maria” și Colegiul Național “Mircea cel Bătrân”.

În partea de sud a Dobrogei, între localitățile Băneasa și Lipnița, pe o suprafață de 172 hectare se întinde rezervația naturală Canaraua Fetii. Aceasta apare ca un culoar depresionar, puternic adâncit, mărginit de versanți abrupți, cu aspect de canion. Canaraua FetiiVegetația de aici este constituită din specii termofile și rezistente la ariditate, arbori și tufărișuri, precum și variate plante ierboase.

Încă de la intrarea în rezervație am încurajat elevii să imortalizeze vietățile și peisajele oferite de natură, “capturând” astfel în imagini atracțiile rezervației. Aceștia au făcut cunoștință cu stejarul brumăriu (Quercus pedunculiflora), care a atins veritabila vârsta de 100 ani, cărpinița, mojdreanul și alți arbori și arbuști. Încântarea lor a fost mare când au aflat că în rezervație habitează acvile, broaște țestoase, veverițe, mistreți, ciocănitori, precum și peste 1200 de specii de fluturi care mai de care mai viu colorați.

Pe tot parcursul traseului elevii, împărțiți pe echipe, au colectat diverse obiecte din natură, descoperind prin intermediul acestui joc de treasure hunt specii noi de plante, urme de animale, dar și amprenta omului asupra naturii.

Un alt aspect ce învăluie aceste locuri în mister este vechea legendă a zonei, care ne spune că pe vremea în care turcii au năvălit în Dobrogea țăranii și-au ascuns fetele în grote pentru ca acestea să nu fie rapite. Fiind găsite, fetele au ales să se arunce în prăpastie. Datorită acestei legende și a formei reliefului, zona a primit denumirea de Canaraua Fetii, „canara” însemnând în limba fostului imperiu turc albie săpată de ape.

După ce ne-am bucurat împreună de frumusețea naturii și am reînsuflețit legenda locurilor, am observat că elevii au fost entuziasmați să descopere minunile pădurilor din rezervație, ce conturează peisajul și creează un loc superb de plimbare și relaxare.

Această excursie a fost desfășurată în cadrul proiectului “Educație pentru Marea Neagră”, finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, prin Fondul ONG în România.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s