Mare Nostrum la Săptămâna Naţională a Voluntariatului – culoare, implicare şi mult soare!


Dragi prieteni, aşa cum ne-am obişnuit, în luna mai, florile „invadează” parcurile, iar în perioada 11-17 mai 2015, voluntarii le-SNV 1au preluat exemplul. Şi bine au făcut, deoarece cum altfel putem sărbători Săptămâna Naţională a Voluntariatului (SNV) decât sub forma unei expoziţii vii în care înşişi voluntarii au fost exponatele care i-au invitat pe cei prezenţi să „prindă gustul voluntariatului”?

Dar să pornim cu începutul. Pentru acest eveniment am organizat cu sprijinul voluntarilor noştri numeroase activităţi. Una dintre ele a fost realizarea, din pet-uri, a unor hrănitoare pentru păsări, cu scopul de a educa voluntarii spre reutilizarea pet-urilor pentru a contribui la dezvoltarea habitatului păsărilor din oraş. De asemenea, fiecare voluntar şi-a pus imaginaţia la contribuție şi a creat propria pancartă, cu un mesaj – care mai de care mai animat – despre importanţa voluntariatului, în general, şi protecţia mediului înconjurător, în special.

Aceste pancarte au reprezentat vocea lor în cadrul activităţii „Voluntariatul – expoziţie vie” în Parcul Teatrului Naţional de Operă și Balet „Oleg Danovski” și au susținut mesajul transmis. Şi nu am fost singuri, deoarece la eveniment s-au alăturat și voluntari de la Asociaţia Civicum Voluntaris, ADAPTO – Asociaţia pentru Promovarea Egalităţii între Tineri – și alte opt organizații constănțene: Asociaţia Sweet Land, Asociaţia Împreună pentru Viitor Constanţa, Comitetul Naţional pentru Drepturile Copilului Constanţa, Asociaţia Judeţeană pentru Sport a Persoanelor cu Handicap Constanţa, Asociaţia Sigma Development, Fundaţia Giovanni Bosco, Asociaţia Grupurilor Locale de Tineret filiala GLT „Tineri Mereu” Constanţa şi DirecţiaSNV 2 Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa. Astfel, deşi fiecare luptăm pentru cauze diferite, am reuşit în cadrul evenimentului să căpătăm o voce comună pentru promovarea voluntariatului. Pentru că în cele din urmă ce poate însemna voluntariatul decât solidaritate, dăruire şi implicare activă pentru a crea o societate mai bună?

Aşadar nu am fost surprinşi să vedem că organizaţia ADAPTO a pregătit un atelier de creație care a rezonat într-o oarecare măsură cu organizaţia noastră: au fost create obiecte decorative sau bijuterii din… scoici! Activităţile artistice nu au lipsit nici de la standul nostru. Voluntarii au pictat feţele şi braţele vizitatorilor – mai mari sau mai mici – care au dorit să poarte pe pielea lor un peisaj marin sau simboluri florale, expresii ale unui mediu înconjurător curat şi ale unei naturi frumoase.

Dacă tot i-am menţionat pe vizitatori, trebuie spus că cei mai mulţi au fost copiii. Plini de energie şi dornici să afle cât mai multe şi să aibă obrajii şi mâinile pictate, au fost implicaţi în diverse jocuri. Au colorat cu cretă asfaltul aleilor din parc cu mesaje expresive despre voluntariat şi au realizat o expoziţie de picturi şi desene pe aceeaşi temă. Printre ele am zărit şi imagini ce îndemnau la păstrarea unui mediu înconjurător curat şi, pentru că suntem la Marea Neagră, imagini cu plaje frumoase şi delfini. Faptul că tot mai mulţi copii şi tineri conştientizează importanţa protecţiei mediului şi voluntariatului este îmbucurătoare, ţinând cont că el este expresia unei societăţi active.

„Nu uita de Dumnezeu,/ Voluntar să fii mereu!/ Implică-te, tolerează,/ Îngrijeşte şi donează!” – acesta este mesajul de pe desenul unor elevi care au ales să reprezinte ţărmul îngrijit şi curat al unei mări populate de delfini. Aşa sperăm şi noi că va arăta litoralul Mării Negre, cu sprijinul voluntarilor noştri.

Să urmăm exemplul acestor copii şi tineri şi să ne implicăm activ într-o cauză în care credem. Primim atât de multe, dăruind puţin din timpul şi priceperea noastră!

Dacă iubeşti natura curată şi frumoasă, prinde gustul voluntariatului alături de noi!

            Andreea Zamfir

Intern PR & comunicare

ONG Mare Nostrum

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s