Mare Nostrum desfășoară o nouă campanie de informare pentru turiști


Dragi prieteni, iată că a venit vara și bineînțeles că și echipa noastră a avut foarte multe activități noi. Luna aceasta am avut 2 dezbateri de mediu, s-a încheiat concursul între școli pentru colectarea uleiului vegetal uzat, am descoperit alături de voluntari ariile protejate din Bulgaria și vom începe campania de informare privind mucurile de țigară aruncate pe plajă.

DezbatereElevii implicați în dezbaterile de mediu au analizat cazul a 3 localități ce aveau în vecinătatea lor trei facilităţi diferite de management al deşeurilor: o groapă de gunoi, un incinerator de deşeuri și o firmă de compostare. Sarcina lor dificilă a fost de a identifica avantajele și dezavantajele din punctul de vedere al comunității, al primăriei, al companiei care deține fiecare facilitate pentru managementul deșeurilor și din punctul de vedere al unui reprezentant al companiei de mediu. Fiecare elev a avut un rol bine definit și a trebuit să studieze unităţile din punctul de vedere al personajului pe care îl reprezenta.

Dezbaterile au avut loc în incinta Bibliotecii Județene “Ioan N. Roman” din Constanța, pe data de 25 mai și 3 iunie 2015, iar în cadrul lor s-au implicat 4 unități de învățământ și 31 de elevi. Scopul acestor dezbateri a fost de a conştientiza elevii cu privire la importanţa protejării mediului înconjurător și dezvoltarea cunoştinţelor despre biodiversitate.

După cum știți, încă din anul 2010 colectăm la sediul nostru uleiul vegetal uzat și susținem reciclarea lui, fapt pentru care în perioada 1 noiembrie 2014 – 31 mai 2015 am derulat un concurs în acest scop, între instituțiile de învățământ constănțene. Dorim să le mulțumim cu acest prilej tuturor elevilor și profesorilor de la cele 7 instituții de învățământ, care au acceptat și s-au implicat în concursul nostru și îi felicităm pe câștigători! Aceștia sunt:

  • LOCUL  I – Școala Gimnazială Nr. 8, Constanța;
  • LOCUL  II – Grădinița P.P. „Lumea poveștilor”, Constanța;
  • LOCUL  III – Școala nr. 17 „Ion Minulescu”, Constanța.

Dar să știți că nici elevii nu au rămas nepremiați! Am acordat premii și pentru cel mai activ elev din fiecare unitate de învățământ.

Totodată susținem protejarea ariilor naturale și din acest motiv vrem să le arătăm celor din jur ce ne oferă natura. Astfel, în perioada 16 – 17 iunie 2015 am fost în excursie, împreună cu voluntarii, la vecinii noștri bulgari unde am descoperit frumusețile oferite de rezervația naturală Yailata și Kaliakra. Yailata este o rezervaţie arheologică din Bulgaria, situată pe coasta Mării Negre, la aproximativ 50 km distanţă de Vama Veche. Rezervația este formată din două terase spectaculoase care se înalţă deasupra mării la 50-60 m. Stâncile din calcar adăpostesc numeroase grote. (Sursa: https://www.tititudorancea.info.ro/z/yailata_bulgaria.htm)

Dinspre Yailata se ajunge foarte repede în rezervația naturală Kaliakra. Capul Kaliakra este fâșia de pământ care intră în Marea Neagră de-a lungul a 2 km și are o altitudine de aproape 70 de metri.  În această rezervație se întâlnesc specii rare de păsări și pești. Aici se pot vizita ruinele Cetății Kaliakra, ce datează din vremea dacilor și care a fost cucerită și distrusă de turci în secolul al XV-lea. De altfel, există și o legendă, conform căreia 40 de fecioare s-au aruncat atunci de pe stânci în mare, pentru a nu cădea pradă turcilor. (Sursa: http://prinvacanta.ro/popas-la-cap-kaliakra-bulgaria/)

Voluntarii care ne-au însoţit au fost încântați să descopere cele două rezervații naturale din Bulgaria, să privească marea de la înălțime şi să afle mai multe despre meleagurile vecinilor noştri. Excursiile au fost organizate în cadrul proiectului „Nature around us”, realizat în parteneriat cu Primăria Dobrich, Bulgaria și finanțat de Uniunea Europeană prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria.

Pentru că ne dorim să promovăm păstrarea curățeniei mediului și a reciclării, în perioada 24 iunie – 24 iulie 2015 organizăm o Campanie de informarecampanie de informare și conștientizare a persoanelor aflate pe plaje, cu privire la aruncarea mucurilor de țigară. Scopul pe care dorim să-l atingem prin această campanie este păstrarea unui litoral curat.

Concursul privind colectarea uleiului vegetal uzat, dezbaterile de mediu, precum și campania de informare privind aruncarea mucurilor de țigară pe plaje fac parte din proiectul “Educație pentru Marea Neagră”, ce se desfăşoară pe o durata de 16 luni, din mai 2014 până în septembrie 2015, iar costurile sale totale se ridică la aproape 71.000 de euro, din care valoarea finanţării nerambursabile este de aprox. 64.000 de euro şi este finanţat prin granturile SEE 2009–2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.

Pentru informaţii oficiale despre Fondul ONG în România accesaţi www.fondong.fdsc.ro.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s