Recifele artificiale prind viaţă în Marea Neagră prin proiectul REEFS


Cei care au ales să-şi petreacă dimineaţa zilei de sâmbătă plimbându-se pe faleza Cazinoului din Constanţa au putut fi martorii primelor manevre executate pe mare pentru amplasarea a 8 recife artificiale. Cum era de aşteptat, voluntarii noştri au fost alături de ei, au împărţit pliante şi le-au oferit detalii despre proiect, asigurându-se că trecătorii primesc toate informaţiile necesare privitoare la această acţiune vizibilă de pe ţărm.

Dacă nu aţi reuşit să ajungeţi acolo, vă povestim noi tot ce s-a întâmplat. Astfel, sâmbătă, 13 iunie 2015, echipa Mare Nostrum, cu ajutorul Companiei Van Oord, a  amplasat 8 recife artificiale în dreptul Cazinoului din Constanţa. Acţiunea s-recifi-artificiali-in-Marea-Neagraa desfăşurat în cadrul proiectului „Research and REstoration of the Essential Filter of the Sea – REEFS”, finanţat de Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Comun de Cooperare în bazinul Mării Negre 2007-2013.

Opt structuri cilindrice, construite din polipropilenă, de partenerul bulgar al proiectului, cu înălţimea de 7 m şi diamentrul de 2,5 m, au fost aduse pe o barjă, în apropierea digului de larg al Portului Constanţa. De aici au fost scufundate de scafandrii de la Van Oord DMC la o adâncime de 11 m şi ancorate solid, cu greutăţi de 3 tone, care vor menţine structurile pe poziţie. Recifele au fost amplasate la 25 m distanţă unul faţă de altul şi vor fi semnalizate cu o baliză luminoasă, dotată cu un dispozitiv uşor detectabil pe radar.

După cum bine ştim, Marea Neagră nu are recife naturale, iar cele artificiale vor avea un efect pe care ni-l dorim cu toţii: o mare mai curată. Mai precis, amplasarea acestor recife artificiale va contribui la restaurarea filtrelor Mării Negre, prin asigurarea unui loc de reproducere pentru o varietate de organisme marine, cum ar fi midiile negre. La maturitate, fiecare midie ajunge să filtreze zilnic până la 50 de litri de apă de mare. Ca dovadă a eficienţei acestor recife, amintim că în decembrie, anul trecut, s-au montat primele 5 recife de acest tip la Albena (Bulgaria), iar efectele pozitive nu au întârziat să apară. În acest sens, Petko Tzvetkov, manager de proiect din partea Fundaţiei Bulgare pentru Biodiversitate, beneficiarul proiectului, aflat pe o ambarcaţiune în preajma barjei care monta recifele, a declarat pentru presa aflată la faţa locului că după primele trei luni de la amplasarea acestor structuri pe fundul mării se pot observa foarte clar colonii întregi de midii negre şi alge care încep deja să filtreze şi să cureţe apa mării.

Compania Van Oord s-a alăturat proiectului ca voluntar, dorind să ajute la amplasarea acestor structuri, deoarece în calitate de fondator al Consorţiului EcoShape, promovează conceptul de „Construcţie înclinată spre natură” şi este implicată într-un proiect similar – ReefGuard – pentru ameliorarea impactului asupra mediului al proiectelor ample de infrastructură costieră.

De asemenea, fiind un proiectul amplu, implementarea sa a solicitat o implicare mai mare. Astfel, împărtăşind un scop comun – o mare mai curată – mai multe instituţii s-au alăturat organizaţiei noastre, care a fost partenerul gazdă al proiectului: Bulgarian Biodiversity Foundation, ILIA State University din Tbilisi, Karadeniz Technical University din Trabzon şi Odessa Branch of the Institute for Biology of Southern Seas (OBIBSS).

Iar dacă tot am amintit mai sus de scopul proiectului trebuie să menţionăm că, pe lângă un mediu marin mai curat, acesta îşi propune conştientizarea, înţelegerea şi responsabilizarea faţă de problemele din zona marină, inclusiv activitatea umană şi efectele ei. Totodată, se urmăreşte stabilirea pe termen lung a unei platforme de parteneriat pentru cercetare ştiinţifică, tehnică, administrativă, precum şi promovarea activităţilor de conştientizare în favoarea practicilor de amplasare a recifelor artificiale ca modalitatea de restaurare a ecosistemului Mării Negre.

Research and REstoration of the Essential Filters of the Sea (REEFS)” este un proiect-pilot internaţional axat pe cercetarea ştiinţifică a impactului recifelor artificiale asupra mediului marin din Marea Neagră. Bugetul total este de 627 650 EURO, din care 564 885 EURO sunt oferiţi de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Comun de Cooperare în bazinul Mării Negre 2007-2013.

Este important să știți că procesul nu s-a încheiat odată cu finalizarea amplasării recifelor artificiale! De acum înainte structurile vor fi monitorizate cu ajutorul scafandrilor, care vor preleva probe din două în două luni pentru a se vedea cum evoluează organismele.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s