Proiectul MARLISCO s-a încheiat. Ce urmează?


Dragilor, după cum ştim, orice început are şi un sfârşit, iar lucrurile bune nu fac excepţie de la această regulă. Totuşi, în urma lor rămân experienţe şi cunoştinţe care ne îmbogăţesc existenţa şi care ne deschid orizonturile către noi provocări şi pregătesc terenul pentru multe alte lucruri bune care aşteaptă să le facem loc în viaţa noastră.

Pentru noi, proiectul MARLISCO – MARine Litter in Europe Seas: Social AwarenesS and CO-Responsibility (Deşeuri marine în mările Europei: conştientizare socială şi co-responsabilitate) a reprezentat timp de trei ani o experienţă pozitivă şi totodată o provocare de a ne autodepăşi. Am avut şansa de a fi parte a unui demers colectiv care a implicat 20 de parteneri din diferite sectoare, precum industrie, cercetare, instituţii de învăţământ şi ONG-uri, din 15 ţări europene cu deschidere la cele patru mări regionale. Astăzi însă, proiectul este acel lucru bun care s-a încheiat, lăsând în urma sa multe activităţi frumoase, obiective atinse şi dorinţa noastră de a fi din ce în ce mai buni în ceea ce facem.

Totul a început pe 6 iunie 2012, când ne-am angajat ca până pe 30 mai 2015 să fim parte a acestui proiect demarat de MARLISCOComisia Europeană pentru Cercetare şi Inovare de la Bruxelles şi finanţat din fonduri europene pentru cercetare prin Programul FP7-SIS, în valoare de 4.119.357,94€. Asocierea cu proiectul MARLISCO a venit în sprijinul nostru, deoarece obiectivul său coincide cu ceea ce ne dorim şi noi pentru mediul înconjurător, și anume creşterea gradului de conştientizare a consecinţelor comportamentului social în privinţa gestionării deşeurilor ca producţie în cazul sistemelor socio-ecologice marine, pentru a promova co-responsabilitatea în rândul diferiţilor „actori” pentru a defini o viziune colectivă mai durabilă şi a facilita motivele pentru acţiunile concertate. Accentul principal s-a situat pe oferirea și evaluarea de mecanisme pentru a permite societății să perceapă impactul deșeurilor/gunoiului asupra mediului marin, precum şi pentru a identifica activitățile terestre care sunt implicate și a ajunge la soluții comune pentru a reduce acest impact – în special soluții care pot fi puse în aplicare la nivel local, dar care au un efect regional.

Proiectul MARLISCO a dispus de abordări inovatoare multimedia pentru a ajunge la un public cât mai larg, în modul cel mai eficient. Proiectul a dezvoltat programe care au putut fi utilizate pentru abordarea problemelor legate de deșeurile marine.

Materialul educaţional Cunoaşte, simte, acţionează! Pentru stoparea deşeurilor marine din cadrul proiectului MARLISCO, a fost pregătit pentru a informa, sensibiliza şi crea posibilitatea profesorilor şi elevilor europeni să ia măsuri abordând problema deşeurilor din mările şi ţărmurile acestora. Materialul a fost creat în aşa fel încât să fie util în primul rând tinerilor cu vârsta cuprinsă între 10 – 15 ani, însă poate fi folosit şi de către pedagogii din afara sistemului şcolar formal. Noi ne-am ocupat de traducerea şi adaptarea materialului în limba română. Puteţi afla mai multe accesând link-ul http://www.marlisco.eu/education.en.html.

De asemenea, în cadrul proiectului MARLISCO a fost lansat documentarul „Troubled Waters” care ne provoacă pe noi, europenii, să ne schimbăm atitudinea în privinţa deşeurilor prin încurajarea reciclării. Puteţi viziona documentarul accesând link-ul http://www.marlisco.eu/troubled-waters.en.html.

Iar pentru că tinerii sunt un public important în cadrul acestui proiect, a fost dezvoltat un joc „serios” care are ca temă centrală deşeurile marine. Este vorba despre „Sea Dream Team: A serious game on marine litter for youngsters”, ce constă în simulări ale evenimentelor din lumea reală sau în procese create cu scopul de a rezolva problema deşeurilor şi/sau de a creşte nivelul de conştientizare asupra acesteia. Dar nu vă spunem mai mult, vă lăsăm să aflaţi singuri, intrând în joc chiar acum pe http://www.marlisco.eu/serious-game.en.html.

Toate acestea sunt numai o parte din ceea ce a însemnat proiectul MARLISCO pentru noi. Ne bucurăm şi suntem mândri că am fost parteneri în acest proiect şi rămânem deschişi către alte oportunităţi de colaborare.  Însă cel mai important lucru este că o parte din activitățile derulate în cadrul acestui proiect vor contribui la eforturile noastre de protejare a mediului, în special a ecosistemului marin și a curățeniei pe plaje, fapt pentru care le vom desfășura în continuare.

Avem înaintea noastră noi orizonturi care aşteaptă să fie explorate şi un vânt puternic din pupa – aşa că pânzele sus!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s