RECIFELE ARTIFICIALE AU PRINS VIAȚĂ, LA CONSTANȚA


recife-artificiale

La nici o lună de zile, cele opt recife artificiale, amplasate în dreptul Cazinoului din Constanța de Mare Nostrum cu ajutorul Companiei Van Oord, au prins viață, la propriu!

Imaginile spectaculoase, încărcate pe canalul de youtube ONG Mare Nostrum (https://www.youtube.com/channel/UCAkWWsOa2thqdhlFwXXtT2g), surprinse de scafandrii de la PRODIVE SERVICES demonstrează, cu prisosință, că aceste recife contribuie la restaurarea biodiversității în Marea Neagră, prin asigurarea unui loc de reproducere pentru o varietate de organisme marine, cum ar fi midiile negre. La maturitate, fiecare midie ajunge să filtreze până la 50 de litri de apă de mare, zilnic.

Vă reamintim că cele opt structuri cilindrice construite, din polipropilenă, de partenerul bulgar al proiectului, cu o înălțime de 7 m și 2,5 m diametru  au fost scufundate, de scafandrii de la Van Oord DMC, la o adâncime de 11 m și ancorate solid, cu greutăți de 3 tone, care asigură menținerea lor pe poziție. Recifele au fost amplasate la 25 m distanță unul față de altul și sunt semnalizate cu o baliză luminoasă, dotată cu un dispozitiv ușor detectabil pe radar.

Compania Van Oord s-a oferit voluntar să ajute la amplasarea acestor structuri, deoarece, în calitate de fondator al Consorțiului EcoShape, promovează conceptul de “Construcție înclinată spre natură” și este implicată într-un proiect similar – ReefGuard – pentru ameliorarea impactului asupra mediului al proiectelor ample de infrastructură costieră.

Instituţiile implicate în implementarea acestui proiect sunt: Bulgarian Biodiversity Foundation, ILIA State University din Tbilisi, ONG Mare Nostrum din Constanţa, partenerul gazdă,  Karadeniz Technical University din Trabzon şi Odessa Branch of the Institute for Biology of Southern Seas (OBIBSS).

Scopul proiectului este conştientizarea, înţelegerea şi responsabilizarea faţă  de problemele din zona marină, inclusiv activitatea umană şi efectele ei. De asemenea, se urmăreşte stabilirea pe termen lung a unei platforme de parteneriat pentru cercetare ştiinţifică, tehnică, administrativă, precum şi promovarea activităţilor de conştientizare în favoarea practicilor de amplasare a recifelor artificiale ca modalitatea de restaurare a ecosistemului Mării Negre.

Menționăm că, acțiunea se desfășoară în cadrul proiectului “Research and REstoration of the Essential Filter of the Sea – REEFS, finanţat de Uniunea Europeană, prin Programul Programul Operaţional Comun de Cooperare în bazinul Mării Negre 2007-2013 – proiect pilot internaţional axat pe cercetarea ştiinţifică a impactului recifelor artificiale asupra mediului marin din Marea Neagră. Bugetul total este de 627 650 EURO, din care suma oferită de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Comun de Cooperare în bazinul Mării Negre 2007-2013 este de 564 885 EURO.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s