Marea Neagră în imagini în Parcul Tăbăcărie


Dragi prieteni, nu este greu să ne imaginăm ce s-ar întâmpla dacă o parte din vieţuitoarele Mării Negre s-ar muta într-un parc. Ne-ar fi mai greu să înţelegem motivul pentru care ar recurge la acest gest şi, nu-i aşa, ştim cu toţii că nu ar rezista pe uscat mai mult de câteva minute. Un lucru este sigur: de acolo, din mare, le este greu să se facă văzuţi şi auziţi.

SONY DSC

Noi am înţeles de mult timp că vieţuitoarele Mării Negre au nevoie de o voce care să se facă auzită, aceasta fiind, de altfel, şi menirea organizaţiei noastre. Astfel, le-am dedicat o expoziţie de 10 panouri interactive care îi invită pe constănţeni, dar şi pe turiştii aflaţi în vacanţă pe litoral, să descopere Marea Neagră în imagini şi să conştientizeze pericolele cu care se confruntă micii noştri prieteni acvatici necuvântători.

Lansarea expoziţiei a avut loc miercuri, 29 iulie, în Ţara Piticilor, din Parcului Tăbăcărie şi a fost găzduită de simpaticul delfin Delfi care este, de altfel, cel mai sociabil dintre vieţuitoarele noastre marine. Acesta, prin intermediul internilor noştri, i-a ghidat pe cei prezenţi la expoziţie în călătoria de explorare a tainelor Mării Negre.

Pentru început, sunt vizitate împrejurimile Mării Negre, statele învecinate şi sunt aflate caracteristicile fizico-geografice ale ţărmurilor acesteia. Urmează o călătorie la adâncime, unde descoperim o frântură din minunata lume subacvatică a mării noastre: pe de o parte, „vieţuitoarele casei” – căluţi de mare, midii, meduze – care sunt fideli locuitori ai Mării Negre, iar pe de altă parte, „musafirii nepoftiţi” – Rapana venosa, Mya arenaria, Mnemiopsis leidyi, Beroe ovata – nimeni altele decât speciile invazive, pătrunse relativ recent în apele Mării Negre. Apoi suntem invitaţi să conştientizăm beneficiile pe care ni le aduce marea, dar şi impactul negativ pe care îl pot avea activităţile umane asupra vieţii marine.

La final, Delfi ne prezintă familia sa, cu rude mai apropiate sau mai îndepărtate. Desigur, este vorba despre cele trei specii de delfini pe care le regăsim în Marea Neagră – delfinul comun, afalinul şi marsuinul. Cei mici au avut parte de o colaj expozitiesurpriză la finalul expoziţiei: o fotografie subacvatică alături de ghidul lor, Delfi. De asemenea, voluntarii noştri i-au antrenat în jocuri cu tematică marină.

Este important să știți că ne-am reîntâlnit cu prietenii lui Delfi, chiar de Ziua Delfinului, când am sărbătorit delfinii din Marea Neagră alături de sute de participanți, care au fost încântați să afle cum acționăm în cazurile de eșuare a delfinilor, prin demonstrații de intervenție cu ajutorul unui delfin gonflabil.

Ne dorim ca prin cunoaşterea Mării Negre, a vieţuitoarelor sale, dar şi a problemelor cu care se confruntă din cauza anumitor activităţi umane, aceştia să devină mai conştienţi de importanţa protejării vieţii marine şi, de ce nu, chiar apărători ai acesteia.

Expoziţia de panouri „Marea Neagră în imagini” face parte din proiectul „Educaţie pentru Marea Neagră”. Costurile sale totale se ridică la 70.875,33 euro, din care valoarea finanţării nerambursabile este de 63.787,98 euro, fiind finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.

Pentru informaţii oficiale despre Fondul ONG în România accesaţi www.fondong.fdsc.ro.

Sigle Fond ONG

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s