Faceți cunoștință cu „Deșeurile de la A la Z”!


Dragilor, după ce vara aceasta am descoperit împreună „Marea Neagră în imagini” printr-o expoziție interactivă de panouri, a venit rândul deșeurilor să se facă auzite și cunoscute. Și pentru că v-au plăcut panourile interactive, ne-am gândit că pot fi aplicate cu succes și în cazul deșeurilor. Așa cum sugerează și titlul expoziției, Deșeurile de la A la Z cuprinde o trecere în revistă a tuturor tipurilor de deșeuri reciclabile. Totul este prezentat sub forma unei povești, în care PET-ul, Sticla, Hârtia și Doza de aluminiu sunt personajele principale.

Povestea începe cu Domnul Coș, containerul în care toate aceste deșeuri își doresc să ajungă. Este curios faptul că încă din secolul XIX, când au fost introduse primele pubele pentru gunoi, s-au făcut primii pași către colectarea selectivă. Un motiv în plus ca noi, oamenii moderni ai secolului XXI, să fim mai motivați pentru a face acest lucru, mai ales că știm că Planeta noastră se confruntă cu probleme din ce în ce mai mari din cauza poluării.

Deseurile de la A la ZFiecărui tip de deșeu îi sunt rezervate câte patru panouri în cadrul cărora deșeurile fac cunoscute publicului larg principalele lor caracteristici, amenințările pe care le pot prezenta pentru mediul înconjurător dacă sunt aruncate la întâmplare, dar mai ales impactul benefic pe care îl pot avea colectarea selectivă și reciclarea lor. Spre exemplu, PET-ul este deja omniprezent în viața noastră, însă puțini știu că locul său este în containerul galben. Aruncat la întâmplare, el poate dăuna mediului înconjurător timp de aproape cinci secole, în vreme ce, colectat separat și reciclat, poate duce la economisirea de energie. Este nevoie de numai 10 PET-uri reciclate pentru a produce energia necesară fabricării unui tricou sau a unui metru pătrat de covor. Uimitor, nu-i așa?

Sticlei, pe de altă parte, îi ia 1 milion de ani ca să dispară din mediul înconjurător. Însă prin reciclarea unui simplu borcan de sticlă se economisește energie suficientă pentru alimentarea unui bec de 100W, timp de 4 ore. În schimb, problema pe care o pune reciclarea hârtiei este  strâns legată de fabricarea ei. Este nevoie de un copac în vârstă de 15 ani pentru producerea a 700 de pungi de hârtie, iar cu fiecare tonă de hârtie reciclată se salvează 17 copaci, peste 30.000 litri de apă și suficientă energie pentru a alimenta o locuință timp de 6 luni. În ceea ce privește Doza de aluminiu, trebuie știut că aceasta este 100% reciclabilă, ea putând ajunge înapoi în raft în aproximativ 2 luni.

Deoarece lansarea unei astfel de expoziții este un eveniment important, la care nu poate lipsi presa, pe data de 22 octombrie 2015, am organizat o conferință de presă, ce s-a desfășurat în sala Foyer a Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța. După prezentarea proiectului, elevii Liceului Teoretic “Traian” împreună cu ceilalți participanți au descoperit “deșeurile de la A la Z”. Dacă v-am făcut câtuși de puțin curioși, puteți vizita expoziția în parcul din fața teatrului, până la finalul lunii noiembrie a.c.

Expoziția își propune să demonstreze ca orice este posibil cu un efort minim din partea noastră. Tot ce trebuie să facem este să identificăm cele trei tipuri de containere – albastru (hârtie), galben (plastic și metal) și verde (sticlă) – iar ceea ce inițial poate părea uimitor și de necrezut va deveni realitate. Această expoziție ne propune să începem transformarea mediului înconjurător făcând mici schimbări în viața noastră. Pentru că ceea ce face fiecare dintre noi chiar contează pentru un mediu curat și sănătos!

Expoziția Deșeurile de la A la Z face parte din proiectul „Educație pentru Marea Neagră”.

Proiectul “Educaţie pentru Marea Neagră” este finanţat prin granturile SEE 2009–2014, în cadrul Fondului ONG în România. Costurile sale totale se ridică la 70.875,33 euro, din care valoarea finanțării nerambursabile este de 63.787,98 euro.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009 – 2014. 

Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.

Pentru informaţii oficiale despre Fondul ONG în România accesaţi www.fondong.fdsc.ro.

Sigle Fond ONG

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s