Pădurea vine în oraș. Haideți s-o facem să zâmbească!


Toamna aceasta se anunță cu ploi de evenimente la Mare Nostrum. De fapt, nici nu s-a instalat bine și deja aduce cu ea un musafir-surpriză pe care cu siguranță îl îndrăgim cu toții.

Dragilor, noi vă anunțăm de pe acum să veniți cu mic, cu mare, să primim cu brațele deschise pădurea. Da, ați citit bine: pădurea vine în oraș! Sună ușor amenințător și seamănă cu o declarație de război – mai ales că noi am invadat primii în mod nejustificat teritoriul pădurii și ne știm vinovați de atâtea defrișări – dar fiți fără frică! Pădurea nu este răzbunătoare și vine pe la noi într-o vizită pașnică sub forma unei expoziții de panouri interactive. Am zis interactive? Nu vă sfiiți, vă puteți apropia de ele fără nicio grijă. Vă asigurăm că în spatele ghicitorilor se ascund animale cu gânduri pașnice. Da, chiar și Domnul Lup poate fi prietenos, mai ales dacă nu vine înfometat… Pentru orice eventualitate, încercați să nu păreți prea gustoși și să nu purtați, sub nici o formă, o scufiță roșie!

Dincolo de glume, pădurea noastră se confruntă cu probleme serioase și vine totuși cu un scop la noi în oraș. Ea vrea să ne amintească importanța rolului său în viața noastră – de la aerul pe care îl respirăm, până la lemnul din locuințele noastre și peisajele frumoase pe care ni le oferă spre relaxare. Se pare că și noi suntem darnici cu ea, dar într-un sens negativ: deșeuri lăsate cu nepăsare în pădure, focuri aprinse în mod inconștient și, nu în ultimul rând, defrișările necontrolate.

De asemenea, expoziția Pădurea vine în oraș ne poartă prin cele mai frumoase locuri din Dobrogea – rezervații naturale mai mult sau mai puțin cunoscute: Cheile Dobrogei, Canaraua Fetii, Allah Bair și Mănăstirea Casian. Ne arată că ne putem distra și simți bine fără a produce daune mediului înconjurător, sugerându-ne activități pe care le putem desfășura fără nicio problemă în pădure.

Padurea vine in orasExpoziția ne vorbește și despre viața care animă pădurea, de la copacii înalți și puternici care ne ocrotesc și care au nevoie, la rândul lor, de sprijinul și dragostea noastră, până la viețuitoarele pe care aceștia le adăpostesc. Poate că prin cunoașterea pădurii devenim mai sensibili la problemele ei. Și, din păcate, sunt destule! Omul este principalul vinovat care, odată ce a pătruns în viața pădurii, a adus cu el și distrugerea ei prin poluare și defrișări.

Putem spune că pădurea vine tristă la noi în oraș. Vine să ne vorbească despre amenințările cu care se confruntă din cauza noastră și să ne amintească totodată că avem nevoie unii de alții pentru a trăi în armonie. Vine cu așteptări de la noi, caută soluții din partea noastră. Haideți să i le oferim! Nu este suficient să o primim cu brațele deschise la noi în oraș. Trebuie să o facem să zâmbească și să-i demonstrăm că a venit în locul potrivit pentru a cere ajutor și că poate găsi în noi aliați de nădejde!

V-am trezit câtuși de puțin curiozitatea? Atunci, puteți să mergeți și să vă convingeți că pădurea a venit deja în orașul nostru, chiar în Parcul de la Gară, zona Fântânii Cinetice, din Constanța!

Expoziția Pădurea vine în oraș face parte din proiectul „Educație pentru Marea Neagră”. Costurile sale totale se ridică la 70.875,33 euro, din care valoarea finanțării nerambursabile este de 63.787,98 euro. Proiectul este finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org.

Pentru informații oficiale despre Fondul ONG în România accesați www.fondong.fdsc.ro.

Sigle Fond ONG

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s