Ce a făcut Mare Nostrum pentru delfini în 2015?


Iată că s-a încheiat încă un an și putem spune că a fost unul mult mai bun, cu mai puține cazuri de delfini eșuați, mai mulți elevi și profesori instruiți, mai mulți oameni interesați și implicați în programul nostru “Monitorizarea şi conservarea delfinilor din Marea Neagră”, derulat pe parcursul anului.

Scopul acestui program, pe care îl derulăm încă de prin anul 2001, este de a asigura condiţii adecvate de dezvoltare a populaţiilor de delfini în zona costieră românească prin diminuarea impactului negativ al activităţilor economice costiere asupra delfinilor.

delfinii-din-Marea-Neagra-2015

Cu susținerea financiară a OMV Petrom și a părinților adoptivi am reușit să ne bucurăm de rezultate vizibil mai bune, decât anii trecuți. Printre reușite se numără:

  1. Numărul de cetacee eşuate a scăzut considerabil în ultimii 3 ani. Astfel, în 2015 numărul acestora a scăzut cu peste 60% faţă de anul 2012 (177  de cetacee eșuate) și 10% faţă de anul 2014, datorită activităților derulate dar și a metodelor de scădere a capturilor accidentale, în special prin utilizarea dispozitivelor acustice (ADD) de îndepărtare a delfinilor de plasele pescarilor.  
  2. 16 elevi au beneficiat de un loc în tabăra eco, având posibilitatea de a-şi însuşi noi cunoştinţe cu ajutorul metodelor nonformale de educaţie, de a își face noi prieteni și bineînțeles de a cunoaște echipa. Împreună cu aceştia, am îmbinat teoria cu practica ecologică începând cu aria mediul marin și vieţuitoarele acestuia şi ajungând la ecosistemele terestre din ariile protejate şi chiar aglomerările urbane. Totul s-a desfășurat sub forma uneicălătorii educative, incitante, prin intermediul căreia am găsit împreună diferite soluţii eco-eficiente, creative şi inovative pentru protejarea mediului înconjurător prin metode de reutilizare sau reciclare.
  3. Colaborarea cu pescarii de pe litoralul românesc pentru a-i determina să gândească și să acționeze corespunzător, să țină cont de perioadele de prohibiție pentru diferite specii, să știe ce au de făcut pentru a proteja delfinii etc.
  4. Am continuat activitatea de foto-identificare a cetaceelor, realizând 28 monitorizări acvatice (am ieșit pe mare cu barca sau cu velierul) pentru a identifica indivizi, grupuri de indivizi, habitate preferate de delfini de pe întreg litoralul românesc, sporul natural și alte date relevante. Am introdus 58 de noi cetacee în catalogul de fotoidentiicare, exemplare aparţinând tuturor celor trei specii localizate în bazinul pontic.
  5. Pentru a preveni capturile accidentale şi eşuările delfinilor, precum și pentru a strânge informații cu privire la delfini anul trecut am organizat împreună cu voluntarii noștri 56 monitorizări terestre.
  6. 21 deplasări de tip rescue pentru cetaceele eşuate vii, sesizate la linia de telefon 0763255731 (NON STOP) sau pe adresa organizaţiei, precum şi deplasări pentru înregistrarea exemplarelor eşuate, moarte.
  7. A fost pusă baza unei colaborări naţionale şi internaţionale cu specialişti în medicină veterinară, pentru a identifica factorii ce conduc la mortalitatea cetaceelor, altele decât uneltele de pescuit. Astfel am realizat 10 necropsii.
  8. Înscrierea de noi membrii în reţeaua de “Voluntari pentru salvarea delfinilor”, prin intermediul instruirilor la clasă. Aceștia sunt elevi de grădiniță, ciclu primar, gimnazial și liceu care realizează, pe parcursul anului școlar, monitorizări terestre de delfini împreună cu profesorul coordonator.
  9. Sute de persoane au fost informate cu privire la delfinii din Marea Neagră, prin intermediul panourilor informative și a implicării voluntarilor, care și-au însușit și au transmis mesajele și misiunea noastră.  

 Prin intermediul acestui program, comunitatea a obținut date importante, care contribuie la protejarea cetaceelor din Marea Neagră. Însă și mai important este faptul că am reușit să implicăm populația și să aducem un aport pozitiv în educarea tinerilor, în special.

Rezultatele pe care le-am obținut în toată această perioadă ne motivează să ne dorim să continuăm acest program și în anul 2016, acest lucru fiind posibil numai prin susținerea financiară primită din partea voastră, a părinților adoptivi și a finanțatorilor noștri.

Mulțumim pentru implicare și sperăm să fiți alături de noi și anul acesta!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s