Mare Nostrum salvează delfinii din Marea Neagră


delfini februarie

Nu mai este mult și scăpăm de iarna morocănoasă și de hainele groase. În timp ce soarele începe să-și facă simțită prezența din ce în ce mai des, noi venim cu vești foarte bune pentru voi! Mare Nostrum împreună cu voluntarii va fi și anul acesta “prezentă la datorie” în lupta pentru salvarea delfinilor din Marea Neagră, prin intermediul expedițiilor terestre de monitorizare și conservare a cetaceelor și a acțiunilor pe mare, realizate cu scopul foto-identificării delfinilor.

Foto-identificarea delfinilor este o metodă, utilizată la nivel mondial, care ne permite să aflăm informaţii importante despre cetacee, cum ar fi: rute de migraţie, rata natalităţii, rata de supraviețuire și altele. Astfel, această metodă ne ajută să cunoaștem mai bine comportamentul şi situaţia delfinilor și ne permite să identificăm modalităţi pentru a-i salva.

Deoarece colaborările sunt importante pentru noi şi doar împreună putem avea un impact însemnat, fiind la început de an ne preocupăm de revigorarea şiconsolidarea parteneriatelor cu instituţiile de stat (Garda de Coastă, Agenţia naţională pentru pescuit şi acvacultura, Direcţia Sanitar Veterinară, facultăţi de medicină veterinară etc.), institutele de cercetare (ex. Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Marină “Grigore Antipa”), precum şi asociaţiile şi întreprinzătorii privaţi ce își desfăşoară activitatea în zona costieră (scafandri, salvamari, administraţii portuare, pescării etc.)

La fel de importantă este și colaborarea cu voluntarii din cadrul Rețelei de monitorizare, care s-au mobilizat excelent până acum și ne oferă periodic informații legate de ecosistemul din zona costieră a întregului litoral.

Pentru că iubim mult delfinii și ne dorim să-i vedem sănătoți, înotând în mare, ni s-a împlinit dorința și am observat pentru prima dată în acest an un grup de afalini (Tursiops truncatus ponticus) în zona de sud a litoralului.

Din păcate, luna aceasta am fost solicitaţi să intervenim pentru 2 cazuri de eşuare, ca urmare a apelurilor primite din partea prietenilor delfinilor. În ambele cazuri (un cetaceu şi un rechin), animalele erau deja decedate când noi am ajuns fața locului. Afalinul prezenta răni cauzate de o unealtă pescărească, ca urmare a prinderii accidentale într-o plasă de pescuit.

Pentru a constata cu exactitate ce alți factori determină aceste eșuări continuăm cercetarea parazitologică, microbiologică și histopatologică. Vrem să știm cât mai multe despre mediul marin și despre amicii noștri locatari ai Mării Negre, motiv pentru care vă încurajăm să ne anunțați cât mai repede atunci când observați un cetaceu, întrucât starea de descompunere joacă un rol extrem de important în exactitatea datelor. Cu cât ajungem mai rapid la fața locului cu atât mai multe informații putem obține. Tot pentru a-i ajuta pe amicii noștri marini, luna aceasta am derulat împreună cu voluntarii 2 expediții de monitorizare între Vama Veche și Periboina.

Facem un apel către toți cei care observă delfinilor aflați în pericol sau eșuati pe plajă să ne anunțe la numerele de telefon 0241.612.422 / 0341.407.432 sau 0763.255.731 (linie NON-STOP). De asemeni, proprietarii de ambarcațiuni care doresc să contribuie la acțiunea de salvare a delfinilor ne pot transmite poze și coordonate despre delfinii observați pe mare pe adresa de e-mail event@marenostrum.ro sau pot suna la numerele de telefon detaliate anterior.

 Programul este susţinut financiar prin intermediul Campaniei Adoptă un delfin! Astfel, cei care doresc să ne susțină pot deveni părinți adoptivi pe un an de zile sau pe viață și își pot allege un nume pentru delfinul “adoptat”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s