Mărțișorul Ecologic – viețuitoarele marine vestesc venirea primăverii


Legenda spune că Soarele a coborât pe pământ la o horă, luând chipul unui fecior. Un zmeu l-a pândit și l-a răpit dintre oameni, închizându-l într-o temniță. Oamenii se întristaseră, păsările nu mai cântau, izvoarele nu mai curgeau, iar copiii nu mai râdeau. Nimeni nu îndrăznea să-l înfrunte pe zmeu. Dar într-o zi, un tânăr curajos s-a hotărât să salveze Soarele. Mulți dintre pământeni l-au condus și i-au dat din puterile lor ca să-l ajute să-l învingă pe zmeu și să elibereze Soarele. Drumul lui a durat trei anotimpuri: vara, toamna și iarna. Când a găsit castelul zmeului au început lupta. S-au înfruntat zile întregi până când zmeul a fost doborât, iar Soarele a fost eliberat. Acesta s-a ridicat pe cer înveselind și bucurând oamenii, a reînviat natura, dar tânărul nu a ajuns să vadă primăvara. De atunci tinerii împletesc doi ciucurași: unul alb și unul roșu – roșul înseamnă dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sângelui voinicului, albul semnifică sănătatea și puritatea ghiocelului, prima floare a primăverii.

Astfel, mărțișorul simbolizează venirea primăverii și este purtat până la finele lunii martie, după care este prins pe o crenguță înflorită a unui pom fructifer.

Mare Nostrum a sărbătorit mărțișorul, pentru al XII-lea an consecutiv, într-un mod eco! Prin intermediul acestui eveniment am vrut să punem în valoare creativitatea și originalitatea elevilor și să promovăm în același timp un comportament responsabil față de mediu, încurajând adoptarea unui comportament ecologist.

colaj-comunicat-eco-marti

Elevii grădinițelor, școlilor și liceelor constănțene au expus la standuri mărțișoare și felicitări handmade, realizate chiar de ei din materiale naturale sau reciclate/reciclabile, care să redea mediul marin și viețuitoarele întâlnite în acest mediu.

Creațiile tinerilor au fost expuse pe data de 26 februarie 2016, între orele 16.00-17.00, la etajul 3 din Tomis Mall. Anul acesta peștii, meduzele, delfinii, scoicile și alte viețuitoare au fost vedetele la stand. Cele 10 de instituții de învățământ constănțene, participante la eveniment, și-au mobilizat elevii și cadrele didactice să creeze mărțișoare prietenoase cu mediul înconjurător.

În cadrul târgului, de la ora 18.00, Academia de dans ENCANTO a oferit celor prezenți un mărțișor dansant și multă voie bună. Profesori, elevi și voluntari Mare Nostrum au admirat dansurile latino, baletul și dansul modern, iar cei mici au fost invitați pe scenă să se distreze alături de dansatori.

Venirea primăverii a fost marcată și de alte 45 de școli partenere, care s-au mobilizat în această perioadă și au organizat expoziții în incinta școlilor, din dorința de a oferi posibilitatea cât mai multor elevi, din orașul Constanța dar și din județ, să își exprime creativitatea și dragostea față de mediul înconjurător – un bun exemplu pentru toți constănțenii!

Nu uitați că puteți să fiți ECO cu orice ocazie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s