Delfinii se întorc primăvara pe litoralul românesc


Dragi iubitori ai naturii, începem primăvara legând noi prietenii și colaborări. După cum bine știți, parteneriatele sunt foarte importante pentru continuarea și dezvoltarea programului “Monitorizarea și conservarea delfinilor din Marea Neagră” și încercăm să implicăm cât mai multe persoane în activitățile noastre, deoarece succesul în protejarea mediului marin poate fi atins numai lucrând împreună.

Astfel, luna aceasta, am “alergat” pentru a cunoaște cât mai multe persoane și instituții care derulează activități în zona costieră și marină, cum ar fi salvamari, pescari, scafandri, organizatori de excursii acvatice, administrații portuare, posesori de ambarcațiuni etc. Am încheiat în acest fel colaborări și am participat la întâlniri de lucru, identificând mai multe modalități prin care putem acționa spre binele cetaceelor din Marea Neagră. Sperăm ca în scurt timp să semnăm un parteneriat cu posesori de ambarcațiuni, în urma căruia aceștia să ia la bordul navei voluntari Mare Nostrum, care să monitorizeze activitatea delfinilor în zona unde se va naviga.

În perioada 12 – 17 martie am participat la Conferința Societății Europene pentru Cetacee ce a avut loc la Centrul de Congrese din Madeira, Portugalia unde am discutat, am împărtășit păreri și experiențe reușind chiar să punem bazele unor viitoare colaborări. În timpul conferinței au fost atinse mai multe subiecte printre care: legislația în domeniul protejării mediului marin, modul de trai și provocările pe care le întâmpină cetaceele, noi descoperiri în legătură cu comportamentul și evoluția mamiferelor marine, amprenta sonoră, componența grupurilor la Delfinul Comun (Delphinus delphis ponticus) și multe altele.

delfinii-din-marea-neagra

Toate eforturile noastre nu au fost în zadar iar, rețeaua de monitorizare nu dă semne de oboseală. Din luna februarie și până în prezent am înregistrat 4 eșuări, iar în timpul intervențiilor a fost realizată o necropsie și au fost prelevate probe pentru analize de laborator chiar dacă cauza morții a fost clară, și anume prindere în plasa de pescuit, în ideea de a descoperi alte posibile probleme de sănătate cu care se confruntă populația de mamifere marine. Este important de menționat faptul că în cadrul programului urmărim și identificarea patologiei cetaceelor din Marea Neagră.

De asemenea, este nevoie de o tot mai mare implicare a turiștilor în monitorizarea delfinilor. Cu cât aflăm mai repede de un incident, cu atât vom interveni mai rapid și vom ajuta delfinul să se întoarcă în mare, iar în același timp dacă mamiferul a decedat este important ca analiza să fie făcută prompt pentru a afla cu exactitate cauzele întâmplării. Vă amintim că numerele de telefon la care puteți suna pentru a semnala orice întâlnire cu un delfin, sunt  0241.612.422 / 0341.407.432 sau 0763.255.731 (linie NON-STOP).

Pentru cei care nu se pot implica fizic în cadrul proiectului dar își doresc să fie alături de noi le oferim posibilitatea de a face donații pentru susținerea programului prin intermediul campaniei “Adoptă un delfin”.

Este important pentru noi să vă avem alături și să veniți cu idei noi și sprijin întrucat doar împreună putem face lucruri mărețe, cu adevărat semnificative pentru conservarea mediul marin al Mării Negre.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s