Mare Nostrum face educație (de mediu) de nota 10


Educația reprezintă “motorul” dezvoltării unei societăți durabile  sau cum spunea Nelson Mandela, “Educația este cea mai puternică armă pe care o poți folosi pentru a schimba lumea.”. Alterările mediului natural ca urmare a activităţii umane s-au accentuat atât la nivel local, cât şi global, motiv pentru care este necesar să creăm noi forme de relaţionare între indivizi, societate și natură pentru a găsi modalități prin care să conviețuim împreună în armonie.

Noul nostru proiect, Educație (de mediu) de nota 10”, are ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii generaţiilor actuale şi viitoare prin participarea activă în societate.

educatie-de-nota-10Pe parcursul proiectului vom susține 30 cursuri educative pentru 500 de elevi ai instituțiilor de învățământ constănțene, în cadrul cărora aceștia vor învăța alături de noi ce reprezintă dezvoltarea durabilă și de ce educația este importantă pentru viitor. Elevii își vor dezvolta creativitatea și abilitățile de lucru în echipă prin implicarea în proiecte de dezvoltare durabilă, scrise chiar de ei, prin care aceștia vor găsi idei și soluții pentru școala lor. Aceste proiecte vor fi incluse în concursuri, iar cele mai bune 3 propuneri de proiecte vor câștiga premii.

De asemenea, în cadrul acestui proiect am planificat organizarea a 4 evenimente publice cu relevanță pentru mediu (Ora Pământului, Ziua Mediului, Ziua Delfinului, Ziua Mării Negre). Unul dintre acestea a avut deja loc pe data de 19 martie, în Parcul Tăbăcărie, și anume Ora Pământului.

Fiind în continuu preocupați de starea prietenilor noștri necuvântători, vom organiza 24 monitorizări tereste și 15 acvatice, cu scopul de a culege mai multe informații despre starea şi modul de viaţă al cetaceelor din Marea Neagră.

O altă tematică abordată se referă la deșeurile marine, fapt pentru care deja am finalizat prima etapă de monitorizare a deșeurilor întâlnite pe întreg litoralul românesc conform Ghidului de Monitorizare a Deșeurilor Marine în Mările Europei, un document de orientare în conformitate cu Strategia Comună de Implementare pentru Directiva Cadru a Strategiei Mediului Marin.

În cadrul aceluiași proiect vom profita de cele 10 expediţii în ariile protejate din Dobrogea pentru a le oferi participanţilor o experiență unică și reală prin descoperirea unor zone complexe din punct de vedere al florei și faunei.

Ne dorim să creștem eficiența acțiunilor pe care le vom desfășura în cadrul acestui proiect și să avem un suport fizic al informaţiilor pe care vrem să le împartăşim cu ceilalţi, fapt pentru care vom edita și publica un ghid de inițiative eco, în care vor fi incluse diverse exemple de bună practică pentru cei care doresc să afle cum pot adopta un stil de viață mai bun.

Proiectul Educație (de mediu) de nota 10” este implementat de ONG Mare Nostrum în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Judeţean Constanţa, INCDM “Grigore Antipa”, Complexul Muzeal de Știinţe ale Naturii Constanţa. Proiectul este co-finanțat de către OMV Petrom S.A. și are o durată de 8 luni.

Sigla Petrom

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s