Scufundări la Vama Veche, pentru o Rezervație mai curată


5 iunie 2016 a fost ziua „Rezervaţiei marine Vama Veche – 2 Mai”.       

Mare Nostrum, în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Marină “Grigore Antipa”, din Constanța, membrii Junior Rangers, de la Școala generală din 2 Mai și scafandrii Centrului Marine Dive Explorers, din Vama Veche, au organizat o campanie de igienizare atât terestră cât și subacvatică în Rezervația Naturală 2 Mai – Vama Veche.

Vama Veche-2 Mai

Pentru că iubesc natura și vor să vadă rezervația curată, voluntarii Mare Nostrum, împreună cu membrii clubului Junior Rangers și-au dorit să îi ofere un moment de respiro și să curețe deșeurile ce îi umbresc frumusețea, pentru a îi reda stălucirea.

Mihaela Cândea Mirea, directorul executiv Mare Nostrum a declarat că a organizat această acțiune ca un exemplu pentru comunitatea locală, dar și pentru turiști și că împreună cu Junior Rangers și Institutul de Cercetare Dezvoltare Marină “ Grigore Antipa” s-au gândit să organizeze o igienizare, atât pe partea de uscat cât și subacvatică. Scafandrii Centrului Marine Explorers, dar și alți 15 scafandri ne-au acordat sprijinul lor pentru a vedea ce deșeuri ascunde Rezervația.

La acțiunile din trecut, Mare Nostrum a găsit sticle, pungi de plastic, doze de aluminiu și multe alte lucruri la care nu te-ai gândi că se află pe fundul mării. La u moment dat, în cadrul unei astfel de igienizări, scafandri au scos chiar un frigider vechi. Marea le “înghite” pe toate, dar atunci când se “supără”, le scoate pe țărm și ne bate obrazul!

Tania Zaharia, director adjunct al Institutului de Cercetare Dezvoltare Marină  “Grigore Antipa”, din Constanța – custodele Rezervației naturale 2 Mai – Vama Veche, a declarat că Mesajul pe care vrem noi să-l transmitem este acela că aici calitatea mediului marin ar trebui să fie la standardele cele mai înalte. Organizatorul acestei acțiuni dorește să arate că s-ar putea face această igienizare, că există deșeuri marine și în rezervațiile marine și că acestea reprezintă un pericol pentru mediul marin.

Scafandrul Nicolae Mitu, la ieșirea din apele mării, ne-a dat o veste bună: putem spune că zona aceasta este una dintre cele mai curate de pe litoral, la momentul acesta. Totuși am găsit câteva deșeuri, un cablu lung, pe care abia am reușit să-l tăiem, ca să putem să-l aducem afară și ceva lemne, plastice, care nu aveau ce să caute acolo.

Pe uscat, voluntarii Mare Nostrum împreună cu 16 membri Junior Rangers au colectat 21, 4 kg de deșeuri de pe plaja din 2 Mai și numai 16,7 kg deșeuri din Vama Veche.

Ecosistemul Mării Negre este grav afectat de deșeurile aruncate pe plaje sau în mare, iar cu toții știm că acest fenoment conduce la moartea faunei și florei subacvatice.

Eveniment sprijinit de Marine Explorers Dive Center

Activitatea face parte din cadul proiectului „Potecă spre conservarea Rezervaţiei marine Vama Veche – 2 Mai” implementat de ONG Mare Nostrum în parteneriat cu INCDM „Grigore Antipa”, custode al rezervației. Proiectul este finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s