Delfinii in miezul verii


colaj delfini iulie 2016_2

 

Dragi prieteni ai delfinilor, în plin sezon estival, activitatea echipei Mare Nostrum s-a intensificat. Deoarece iubim aceşti prieteni marini, încercăm să facem tot ce ne stă în putere pentru a-i salva. De aceea organizăm periodic expediţii de monitorizare acvatice şi terestre, dar şi intervenim cât se poate de repede atunci când ne este semnalat vreun delfin care ar avea nevoie de ajutorul nostru.

Luna aceasta am desfăşurat 18 expediţii de monitorizare şi intervenţie rapidă în care am observat şi identificat un număr de 17 cetacee eşuate (un exemplar din specia Tursiops truncatus ponticus (afalin) şi 16 exemplare aparţinând specie Phocoena phocoena relicta (marsuin). Din observaţiile colegilor noştrii care s-au deplasat pe teren, cauza morţii este în cea mai mare parte datorată plaselor de pescuit, multe dintre exemplarele identificate având plăgi deschise şi urme evidente de rănire.

Pentru o mai bună acurateţe a informaţiilor legate de cauzele care au dus la eşuarea cetaceelor observate, două exemplare au fost preluate pentru examen necropsic, unde a fost stabilită ca şi cauză a morţii înecul în urma prinderii într-o unealtă de pescuit.

Au fost recoltate şi probe pentru analize amănunţite de laborator în vederea identificării agenţilor patogeni naturali ai cetaceelor. Analizele vor fi efectuate în laboratoarele partenerilor noştrii naţionali şi internaţionali. În acest sens, am găzduit pentru 3 săptămâni o studentă la Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universităţii de Știinţe Veterinare şi Farmaceutice din Republica Cehă. Aceasta s-a implicat activ în toate activităţile derulate de organizaţie în direcţia monitorizării şi conservării delfinilor din Marea Neagră. Pe viitor urmează să mai primim şi alţi studenţi chiar de mai departe.

De asemenea, au fost centralizate 8 exemplare eşuate din specia Phocoena phocoena relicta (marsuin) în zona rezervaţiei Biosferi Delta Dunării (Chilia şi Sfântu Gheorghe). Aceste informaţii au fost primite de la administraţia RBDD, prin prisma parteneriatului dintre instituțiile noastre.

Cum delfinii sunt prietenii noştrii, nu puteam să nu mergem să îi vizităm şi în mediul lor natural, aşa că am realizat şi 3 expediţii acvatice, în care am avut bucuria să ne întâlnim cu peste 12 exemplare de Tursiops truncatus ponticus (afalin); aceasta fiind, din păcate, singură specie observată în această lună.

Pentru a sărbători aceste minunate mamifere marine, ne pregătim intens pentru “Ziua delfinului” pe care o vom organiza pe data de 5 august la Complexul Muzeal de Știinţe ale Naturii Constanţa.

Întreaga activitate de monitorizare a delfinilor desfăşurată de echipă Mare Nostrum, este susţinută financiar prin intermediul campaniei “Adoptă un delfin”. Dacă vreți să ne susțineți în misiunea noastră de a proteja aceşti minunaţi prieteni o puteți face astfel: procedură este foarte simplă! Cei care vor să devină părinți adoptivi pe un an de zile trebuie să doneze 100 lei, iar pentru a fi părinte adoptiv pe viață, donația este de 500 lei.

Si nu uitați! În cazul în care vedeți vreun delfin eșuat, la mal sau pe uscat, nu ezitați să ne contactați la numărul de telefon 0241/612.422 sau 0763/255.731 (în regim non-stop).

Pentru mai multe informatii, puteți accesa și pagina: https://www.facebook.com/delfinimn

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s