Poteca lui Neptun


panouri - pt blog

Turiştii şi localnicii care vor vizita zona Vama Veche – 2 Mai, au acum ocazia să meargă pe „Poteca lui Neptun”.

Pentru a crește gradul de conștientizare al populaţiei cu privire la valoarea biologică, ecologică, estetică, culturală și economică a biodiversității, precum și a peisajelor marine din cuprinsul rezervației ROSCI0269 Vama Veche – 2 Mai, am amplasat în cadrul proiectului „Potecă spre conservarea Rezervaţiei marine Vama Veche – 2 Mai” (SVA-02-2016), 5 panouri interactive care crează un traseu interpretativ ce urmăreşte satisfacerea setei de cunoaștere a turiştilor, oferind noi semnificaţii mediului marin, inspiraţie, dar şi noi oportunităţi de a petrece timpul liber într-un mod plăcut şi educativ, făcând oamenii să revină cu plăcere de fiecare dată în aceste locuri.

Poteca lui Neptun, aşa cum am numit-o noi, are o lungime de 3 km şi este alcătuită din 5 panouri interactive, care promovează principalele elemente ale biodiversității marine. Fiecare panou conţine, pe lângă informaţii despre elementele componente ale ecosistemului existent în această zonă, şi un joculeţ interactiv. Soluţiile jocurilor întâlnite pe primele 4 panouri, sunt reunite pe panoul 5 sub forma unui îndemn pe care vă invităm să îl descoperiţi urmând traseul propus. Acesta începe pe plaja 2 Mai, unde este amplasat primul panou din seria celor 5.

Personajul principal este un căluţ de mare care ne poartă de-a lungul “Potecii lui Neptun” şi care ne face cunoştinţă cu rezervaţia marină şi cu vieţuitoarele întâlnite aici.

Acesta se prezintă publicului sub numele său oficial: Hippocampus guttulatus, dezvăluind cât mai multe informaţii despre sine, într-o prezentare inedită şi atractivă. Tot el, face şi descrierea prietenilor alături de care trăieşte în rezervaţia naturală: cele trei specii de delfini din Marea Neagră: delfinul comun, cunoscut oamenilor de ştiinţă ca Delphinus delphis ponticus; marsuinul (Phocoena phocoena relicta) şi afalinul (Tursiops truncatus), crabul de piatră (Pachygrapsus marmoratus), midia (Mytilus galloprovincialis), rapana (Rapana venosa).

Deşi locuieşte în apă, căluţul nostru jucăuş de mare, are prieteni şi în rândul păsărilor, care îl vizitează cu fiecare ocazie. Pescărușul pontic (Larus cachinnans), cormoranul mare (Phalacrocorax carbo) şi lebăda de iarnă (Cygnus cygnus) sunt descrişi cu mare măiestrie, oferindu-ne o multitudine de informaţii care să ne ajute să îi cunoaştem mai bine.

Finalul „Potecii lui Neptun” este pe plaja din Vama Veche, acolo unde este amplasat al cincilea panou. Acesta reproduce minunatul peisaj subacvatic întâlnit în “Rezervația marină Vama Veche – 2 Mai” şi ne oferă un îndemn valoros de care putem toţi să ţinem cont.

ghid - pt blog

Pe lângă acest traseu interpretativ, am mai realizat şi un „Ghid al lui Neptun” care cuprinde sfaturi utile cu privire la comportamentul pe care un vizitator trebuie să îl aibă atunci când intră în contact cu mediul marin și costier. Acesta a fost editat în 150 de exemplare și diseminat turiștilor aflați pe plaja Vama Veche -2 Mai, de către voluntarii Mare Nostrum și membrii Junior Ranger. Ghidul se va regăsi şi în format electronic pe site-ul:  http://www.educatiepentrudezvoltaredurabila.ro.

Traseul interpretativ care include cele 5 panouri amplasate în zona Vama Veche -2 Mai şi „Ghidul lui Neptun” au fost realizate în cadrul proiectului „Potecă spre conservarea Rezervaţiei marine Vama Veche – 2 Mai” (SVA-02-2016), finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s